Θέση για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη σχετικά με τη Δικαιοσύνη, πήρε η Βασιλική Θάνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές και για τη δικαιοσύνη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης είπε πως στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνουν «θεσμικότατες τομές με νομοθετικές πρωτοβουλίες», ενώ έκανε λόγο και για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. «Πρέπει να ανανεωθεί το σώμα. Να σκεφτούμε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, γενναιόδωρο, για αυτούς που είναι πάνω από 58, 59, 60 ετών».
Στη δήλωσή της η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου τονίζει πως «η εθελούσια έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια την ανανέωση του σώματος με διορισμό νέων δικαστών προς συμπλήρωση των κενών θέσεων».
Αναλυτικά η παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου:
ΠAPEMBAΣH BAΣIΛIKHΣ ΘANOY, ΠPOEΔPOY APEIOY ΠAΓOY EΠIT. ΠPΩHN ΠPΩΘYΠOYPΓOY
ΘEMA: H EΘEΛOYΣIA EΞOΔOΣ ΣTO ΔIKAΣTIKO ΣΩMA
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί εθελούσια έξοδος για τους δικαστές κατά το παρελθόν δύο φορές, με πιο πρόσφατο το Ν. 3680/2008, επί κυβέρνησης ΝΔ, με αναγνώριση πλασματικών ετών συντάξιμης υπηρεσίας και χορήγηση του επόμενου βαθμού προς διευκόλυνση της αποχώρησης εκείνων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Αποχώρησαν τότε 80 δικαστές.
Το πρόγραμμα αυτό πρότεινε και πάλι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 4 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Εισηγήσεις προς σχετική νομοθέτηση, σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, γίνονται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος δεν απέρριψε τη σκέψη αυτή σε πρόσφατη συνέντευξή του (KAΘHMEPINH THΣ KYPIAKHΣ 21 ΔEK.2021)
Η εθελούσια έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια, την ανανέωση του σώματος με διορισμό νέων δικαστών προς συμπλήρωση των κενών θέσεων.
Όλα τα ανωτέρω δεν πρέπει να αποσιωπώνται (ηθελημένα) από όσους ασκούν μονομερή κριτική εναντίον συγκεκριμένου βουλευτή. Η κριτική για να πείθει πρέπει να είναι αντικειμενική. Διαφορετικά εκθέτει εκείνον που την ασκεί και κλονίζει την αξιοπιστία του.