Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σαφάρι» στο εξωτερικό για τη σύλληψη – Δείτε τις 6 χώρες

Βασίλης Παλαιοκώστας: Σε έξι χώρες, πλην της Ελλάδας, έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της ειδικής ομάδας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που έχει συγκροτηθεί για τη σύλληψη του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα.

Βασίλης Παλαιοκώστας: Ο επικηρυγμένος, από την Interpol, δραπέτης, Βασίλης Παλαιοκώστας, παραμένει ασύλληπτος εδώ και δέκα χρόνια. Όταν έγραψε το βιβλίο “ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ” αναστάτωσε τις διωκτικές αρχές, αλλά ίσως τους έδωσε κι ένα οδηγό για το που μπορεί να κρύβεται.

Σύμφωνα με τη Real News, οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα έχουν εστιάσει σε 6 άλλες χώρες και η ειδική ομάδα της Αντιτρομοκρατικής που έχει συγκροτηθεί για την σύλληψη του, επικεντρώνεται σε σημεία-«κλειδιά» που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πήγες της εφημερίδας ο… συγγραφέας – δραπέτης, στις 585 σελίδες του βιβλίου, έχει καταγράψει, εκτός από τις περιβόητες αποδράσεις του και την μυθιστορηματική δράση του, στοιχεία που ερευνούν τα μέλη της αντιτρομοκρατικής και ίσως οδηγήσουν στο κρησφύγετο του.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας (γενν. 17 Μαΐου 1966) είναι Έλληνας ληστής ο οποίος έδρασε για χρόνια μαζί με τον αδερφό του, Νίκο Παλαιοκώστα, πραγματοποιώντας ληστείες κοσμηματοπωλείων, τραπεζών καθώς και απαγωγές.

Τα αδέρφια Παλαιοκώστα άρχισαν τις κλοπές από νεαρή ηλικία, κλέβοντας -στην αρχή – ηλεκτρικές συσκευές. Τη δεκαετία του 1980 γνωρίζουν τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά και «συνεργάζονται» μαζί του, ληστεύοντας κυρίως τράπεζες.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη τον Απρίλιο του 1990 όταν αποπειράθηκε να βγάλει τον αδερφό του, Νίκο, από τις φυλακές των Τρικάλων. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Χαλκίδας από όπου δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής.

Τον Ιούνιο του 1992 τα αδέρφια Παλαιοκώστα μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, αφού το αστυνομικό τμήμα βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Αυτή η ληστεία παραμένει η μεγαλύτερη σε λεία ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Το 1995, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η ομάδα των Παλαιοκώστα, απήγαγε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν 260.000.000 δρχ. για να τον απελευθερώσουν. Πέρασαν τρία χρόνια στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους, των Τρικάλων, με την Αστυνομία να τους καταδιώκει συνεχώς. Συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1999 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σαφάρι» στο εξωτερικό για τη σύλληψη – Δείτε τις 6 χώρες

Το 2003 ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, οι φύλακες βρήκαν στο κελί του ένα λεπτομερές σχέδιο απόδρασης για αυτό και τον μετέφεραν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, μπήκε στο ίδιο κελί και έγιναν φίλοι με τον άλλο διαβόητο εγκληματία, τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.

Τον Ιούνιο του 2006, οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Τον Ιουνίο του 2008 ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά, και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο η Αστυνομία ανακάλυψε τα ίχνη του και τον συνέλαβαν στο σπίτι που κρατούσε όμηρο τον Μυλωνά. Ήταν ήδη 791 μέρες δραπέτης.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 – μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του – ο Βασίλης Παλαιοκώστας ξανα- δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού – και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο, μια απόδραση που τον έκανε γνωστό σχεδόν παγκόσμια.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ, και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ [1]

Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και εντάλματα σύλληψης που συνεχώς επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, εκρεμμούν το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2009 για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του 2004, οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Α΄ βαθμού με την οποία καθορίστηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών (από την οποία εκκρεμούν τα 18 χρόνια ακόμη) με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις 33 ελληνικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη κατοχή όπλου και υπεξαγωγή εγγράφου.[2]

Το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο “BBC News Magazine profile”, για τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο “The Uncatchable” («Ο άπιαστος»)