Βαθμολογία Υπουργών: Ψηλά οι «Μητσοτακικοί», το φαβορί για «αντίο» και η αρνητική έκπληξη

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα -με πληροφορίες «από μέσα»- είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορά στη βαθμολογία των Υπουργών για το πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης ΝΔ.

Πριν σας παραθέσουμε τους βαθμούς ανά Υπουργό, αξίζουν μερικές παρατηρήσεις:

  • Πρώτος, πρώτος, ο κ. Γεραπετρίτης! Πολύ ψηλά εμφανίζονται οι λεγόμενοι «Μητσοτακικοί» (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Θεοδωρικάκος, Βρούτσης κ.α.).
  • Ο «σαμαρικός» Βορίδης δεν έχει ικανοποιήσει (;), ενώ χαμηλά είναι και ο «αντιδραστικός», Νίκος Δένδιας.
  • Επίσης, αρνητική έκπληξη αποτελεί ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος -τελικά- «δεν έχει φέρει την επανάσταση στα ψηφιακά», παρά τις υποσχέσεις που έδωσε.
  • Αναφορικά με τον Υπουργό που είναι πρώτο φαβορί για «αντίο», αυτός είναι ο Χάρης Θεοχάρης (οι μουρμούρες είναι αρκετές εντός ΝΔ), αν και τη χειρότερη βαθμολογία έχουν η κ. Μενδώνη και ο κ. Κικίλιας, που δύσκολα κινδυνεύουν.

Αναλυτικά, η βαθμολογία, όπως δημοσιεύεται στο aftodioikisi.gr:

«Οι άριστοι» (1)

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας: Χαρακτηρίζεται η ευχάριστη έκπληξη της κυβέρνησης καθώς έφερε με τον καλύτερο τρόπο σε πέρας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, είχε πολύ καλή παρουσία στη Βουλή όπου λειτούργησε, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ως ασπίδα του πρωθυπουργού, ενώ θεωρείται ότι είναι σοβαρός και κρατά ισορροπίες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην κυβέρνηση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5

 

«Οι καλοί» (8)

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών: Παρότι δεν είναι το μεγάλο όνομα, θεωρείται ότι μέχρι στιγμής έχει κινηθεί με σοβαρότητα, στέκεται καλά και ελέγχει το χώρο του υπουργείου του, ενώ του πιστώνεται και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5.

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Του πιστώνεται ότι κινήθηκε άμεσα στο μεγάλο «αγκάθι» της ΔΕΗ αλλά και ότι έχει σοβαρή και μετρημένη παρουσία στη Βουλή και στα ΜΜΕ. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς αναμένεται οριστική λύση για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά και ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης: Θεωρείται ότι έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ενώ του πιστώνεται και η, πολύ καλή δουλειά, όπως λέγεται στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Γενικότερα θεωρείται ένας από τους υπουργούς που έχουν επιδείξει μεγάλη κινητικότητα στο υπουργείο του, τομέας ο οποίος αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλή είναι η βαθμολογία που παίρνει μέχρι στιγμής ο εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), υπουργός, καθώς θεωρείται ότι η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη «εξόρμηση» στα Εξάρχεια,  η επανεμφάνιση αστυνομικών στους δρόμους αλλά και η ταχύτατη κίνηση της διαδικασίας για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, είναι (πρώτα) δείγματα θετικά. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι τα δύσκολα όπως η «υπόθεση Βοξ» αλλά και οι πιο «σκληρές» καταλήψεις στα Εξάρχεια, είναι μπροστά. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών: Ικανοποιητική είναι και η βαθμολογία που παίρνει ο Τ. Θεοδωρικάκος, καθώς πέρασε αναίμακτα το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων, που ήταν και το πρώτο τεστ στο υπουργείο του, ενώ έχει κρατήσει και χαμηλά τους τόνους και στο θέμα του Δημοσίου. Ωστόσο, του καταλογίζεται η υπερέκθεση, όπως λέγεται στα media, ενώ έχει μπροστά του και το δύσκολο εγχείρημα του εκλογικού νόμου. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6,5.

Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Θεωρείται γνώστης των θεμάτων του υπουργείου και του πιστώνεται ότι, παρά τα «φάλτσα» με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έχει κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα δύσκολα, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος και το ασφαλιστικό είναι μπροστά του. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6,5.

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Της πιστώνεται ότι πέρασε από τη Βουλή και από την κοινωνία μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς πολλές απώλειες. Παράλληλα, και η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν, τουλάχιστον σοβαρά, προβλήματα με ελλείψεις εκπαιδευτικών αλλά και βιβλίων. Ωστόσο, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά.   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.

Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης: Αν και βρίσκεται σε ξένο έδαφος, ένας γιατρός στο δύσκολο χώρο της Δικαιοσύνης, θεωρείται ότι μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει αξιοπρεπώς χωρίς πολλά πάνω και κάτω. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.

 

«Στη βάση» (4)

Κυριάκος Πιερακάκης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Η βαθμολογία του δείχνει στάση αναμονής, καθώς μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι, εκ μέρους του έχουν γίνει εξαγγελίες, που έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά αλλά δεν υπάρχει κάτι απτό στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Αναγνωρίζεται, πάντως, ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που χρειάζεται χρόνο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Κρατάει ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση για τις Πρέσπες, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ενοχλήσει ορισμένους μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι δεν έχει συνοδέψει τον πρωθυπουργό σε κανένα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Γενικά θεωρείται υποτονικός, ενώ του χρεώνεται το γεγονός ότι στην κρίση με τον προσφυγικό κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στο ΥΠΕΞ, ενώ το θέμα δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα, να υπάρξει έντονη ενόχληση και του ίδιου του πρωθυπουργού. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πιστώνεται το γεγονός ότι έχει καταφέρει αθόρυβα και με τρόπο ουσιαστικό να αποτρέψει συγκρούσεις με τον υφυπουργό του, παλιό στρατηγό, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος εμφανίζει αδηφάγο διάθεση. Παράλληλα κινήθηκε σχετικά γρήγορα στην υπόθεση της κλοπής στη Λέρο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει απλός διαχειριστής μιας κατάστασης, χωρίς σημαντικές πρωτοβουλίες.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Στη βάση βρίσκεται και ο υπουργός Υποδομών, που φέρνει το βαρύ όνομα Καραμανλής. Εκτός του ότι, μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι κάνει απλή διαχείριση στο υπουργείο του, του χρεώνεται αφενός η δήλωση περί «αποβρασμάτων» που πληρώνουν εισιτήριο στο Μετρό, η οποία, ευλόγως, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στην κοινωνία και αφετέρου, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, τα εύσημα που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό Θεσσαλονίκης.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

 

«Κάτω από τη βάση» (5)

Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ο βουλευτής Αττικής και «υπαρχηγός Β’», κατά πολλούς, του Αντώνη Σαμαρά, που μπήκε από σπόντα την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση, δεν έχει να επιδείξει καμία πρωτοβουλία στο υπουργείο του. Γενικά, η παρουσία του χαρακτηρίζεται υποτονική. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5.

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: Αν και νέος του χρεώνεται εν μέρει η τουριστική πτώση κατά σχεδόν 10% το 2019 σε σχέση με το 2018 αλλά και το γεγονός ότι δεν αντέδρασε άμεσα στην υπόθεση της Σαμοθράκης. Στα μείον του και η ιδιωτική του επίσκεψη στην Ηλεία, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, που τον χαρακτήρισε δημοσίως «υπουργό τουρίστα». ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Του χρεώνεται η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή το γεγονός ότι έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στον Αύγουστο η Σαμοθράκη, με τον ίδιο απλώς να παρακολουθεί την υπόθεση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2,5.

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Του χρεώνεται ότι περισσότερο ασχολείται με τις life style εμφανίσεις παρά με την υγεία, με αποτέλεσμα, πλην των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς που, όμως, ήταν κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, να μην έχει δρομολογήσει τίποτα στον τομέα του. Δεν έχει, δε, περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πρότεινε για τη θέση Διοικητή σε μία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, πρόσωπο με πλαστό διδακτορικό, τον οποίο, μετά τις αποκαλύψεις, «έκοψε». ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.

-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού: Τη χρεώνουν τους ατυχείς χειρισμούς με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, οι οποίοι εξέθεσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και το γεγονός ότι λειτουργεί απλώς διαχειριστικά στο υπουργείο της. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος
5 Οκτωβρίου, 2024
Η Κακοκαιρία «Cassandra» χτυπά την κεντρική και νότια Εύβοια: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Η πορεία των καταιγίδων που θα επηρεάσουν Αττική και Βοιωτία
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στη Ρόδο διεθνώς διωκόμενος για απάτη αλλοδαπός – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
5 Οκτωβρίου, 2024
Απόστολος Γκλέτσος: Με 32 υπογραφές υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη
5 Οκτωβρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024