Βάζει πλώρη για Κρήτη η Τoυρκία – Ετοιμάζει «απαντήσεις» η Ελλάδα

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, στις 17-18 Ιουλίου, αναδεικνύεται πλέον σε καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, όχι μόνο για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ζήτημα των επιδιώξεων του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο, μετά τον Covit19, αποτελεί ίσως το κρισιμότερο ζήτημα του επόμενου διαστήματος.

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η υλοποίηση της απειλής Ερντογάν να αγνοήσει το σύνολο του δυτικού κόσμου και να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “θρυαλλίδα”ευρύτερων εξελίξεων και σε κάθε περίπτωση συνιστά μία κομβική στιγμή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Προς το παρόν, οι αντιδράσεις – πλην εξαιρέσεων – είναι μάλλον χλιαρές, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Ρωσία που δήλωσε ευθαρσώς “ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Αγκυρας”.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η προαναγγελία από τον Ερντογάν για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, έχουν ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου και επίκεντρο της έντασης ανοιχτά της Κρήτης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει με όλους τους τρόπους την ετοιμότητά του να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που έχει σχεδιάσει για να διεκδικήσει τον ρόλο που θεωρεί ότι του αναλογεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα θερμό διάστημα και εντείνει τις πιέσεις προκειμένου η Ευρώπη να αποφασίσει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Το πρώτο μήνυμα μεταφέρθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, ζήτησε από τους ομολόγους του την προετοιμασία καταλόγου αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η Αγκυρα προχωρήσει σε παραβίασητων κυριαρχιών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση διαχωρίζει την υπόθεση της Αγιά Σοφιάς, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσει το σύνολο του δυτικού κόσμου. Προτίθεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής -την πρώτη με φυσική παρουσία ηγετών μετά την πανδημία του κορωνοϊού – με κεντρικό στόχο τη διεύρυνση του μετώπου συμμαχιών της χώρας. Ηδη, έχει κλειστεί ένα κρίσιμο ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και προετοιμάζονται και άλλες κατ ιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Παρίσι δείχνει αποφασισμένο να λειτουργήσει ως ηγέτιδα δύναμη στη Μεσόγειο απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις για κυριαρχία από τη Λιβύη έως τη Συρία και το Ιράκ και φυσικά στην αμφισβήτηση συνθηκών και συμφωνιών που αφορούν το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι και η διεξαγωγή μεγάλης άσκησης πιθανότατα στην περιοχή της Κρήτης με συμμετοχή Ελληνικών,Γαλλικών και Αιγυπτιακών δυνάμεων, η οποία θα επισφραγίσει τον άξονα “Αθήνα-Παρίσι-Κάϊρο”