Βενεζουέλα: Ένας νεκρός σε διαδήλωση για την αύξηση των τιμών των προϊόντων διατροφής εν μέσω κορονοϊού

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες χθες Πέμπτη στη νότια Βενεζουέλα σε διαδήλωση που έγινε κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων διατροφής εν μέσω της κρίσης στη χώρα από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε ο στρατός.

Στη Βενεζουέλα σημειώθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα ταραχές σε επαρχιακές πόλεις. Πολλές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουπάτα, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Πολιτεία Μπολίβαρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για “την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης”, αναφέρει σε έκθεσή του ο στρατός της Βενεζουέλας, η ο οποία περιήλθε σε γνώση του AFP.

Ένας 28χρονος υπέκυψε σε “δύο τραύματα που υπέστη από σφαίρα” στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία δεν διευκρινίζεται η προέλευση των πυρών. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο 28χρονος τραυματίστηκε από “πυρά που προέρχονταν από το αστυνομικό σώμα”, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Χούστο Νογκέρα. Ο αστυνομικός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες βρίσκεται “στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών”, πρόσθεσε.

Η διαδήλωση στην Ουπάτα κατέληξε σε λεηλασίες. Ένα σουπερμάρκετ λεηλατήθηκε, ενώ γειτονικά του καταστήματα υπέστησαν βανδαλισμούς, σύμφωνα με τις αρχές. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι κι άλλες διαδηλώσεις έγιναν στις πολιτείας Μονάγας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και Πορτουγκέσα στο δυτικό.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατά την οποία σημειώθηκαν ταραχές στη Βενεζουέλα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα διατροφικών προϊόντων.

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη, δύο από τους οποίους από πυροβόλα όπλα, σε διαδηλώσεις οι οποίες επίσης κατέληξαν σε λεηλασίες στην πολιτεία Σούκρε, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται εν μέσω της καραντίνας που αποφάσισε να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση και η οποία επιτηρείται από τις δυνάμεις ασφαλείας για να προληφθεί η εξάπλωση της Covid-19. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, η Βενεζουέλα έχει καταγράψει 298 κρούσματα νέου κορονοϊού και 10 θανάτους.

Ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε στη Βενεζουέλα σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση και οι δημόσιες υπηρεσίες της έχουν καταρρεύσει ενώ πλήττεται από καλπάζοντα υπερπληθωρισμό και κυρίως έλλειψη καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ