O Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική στο περιεχόμενο και στο αποτέλεσμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με θέμα: «Ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και αναθεώρηση του Συντάγματος – Συνολική αξιολόγηση της δεκαετίας 2009-2019» στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μαθημάτων Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ.
«Από τις 8 διατάξεις που αναθεωρήθηκαν το 2019 μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι το άρθρο 32 (το οποίο αφορά την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ με τη διάλυση της Βουλής) είναι μια σημαντική συνταγματική διάταξη διότι είδαμε ότι παρά τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά όταν η έφτασε η ώρα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρόβαλε καμία αντίρρηση.
Οι υπόλοιπες διατάξεις είτε δεν λένε τίποτα, είτε έχουν έντονο λαϊκίστικό περιεχόμενο ή θα μπορούσαν να είχαν προκύψει μέσα από την ερμηνεία του Συντάγματος» είπε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου το απόγευμα της Δευτέρας (28.1) από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία της κρίσης ως προς την λειτουργία του πολιτεύματος είχε περιορισμένη επιρροή στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019 και οι προβλέψεις σε αυτό για τις κοινωνικοοικονομκές κρίσεις (ή αλλιώς πολιτικής προστασίας) είναι μηδαμινές.
Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος δεν προσθέτει τίποτα η διάταξη για το εγγυημένο εισόδημα, η διάταξη για την στρατιωτική δικαιοσύνη μπορούσε να είχε προκύψει ερμηνευτικά, ενώ η διάταξη για την βουλευτική ασυλία είχε ερμηνευτεί σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ούτως ή άλλως είχε αλλάξει η πρακτική της Βουλής.
Χαρακτήρισε «κραυγαλέο λάθος» τη διάταξη για την επιλογή των ανεξάρτητων αρχών με την πλειοψηφία των 3/5 της διάσκεψης των προέδρων διότι αποδέχτηκε και η αντιπολίτευση ότι μπορεί και η κυβέρνηση μόνη της (γιατί ελέγχει τα 3/5 της διάσκεψης των προέδρων) να ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο μία βασική εγγύηση συναίνεσης και μεταπλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού.