Germany's Foreign Minister Annalena Baerbock addresses the Parliamentary Assembly of the 46-nation Council of Europe Tuesday, Jan. 24, 2023 in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Βερολίνο: Η Μπέρμποκ δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων στις εκλογές της χώρας το 2025

Η Αναλένα Μπέρμποκ, που είχε ηγηθεί των Πρασίνων ως υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2021, αποκλείει μία νέα υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές του 2025. Θέλει να επικεντρωθεί «με όλη της τη δύναμη» στα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, εξήγησε η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι . Για την απόφασή της αυτήν επικαλέστηκε την ευθύνη να επικεντρωθεί στις διεθνείς κρίσεις. «Ο κόσμος είναι προφανώς εντελώς διαφορετικός» από τις τελευταίες γερμανικές εκλογές, είπε η Μπέρμποκ. «Υπό το πρίσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και της επίσης δραματικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απαιτείται περισσότερη διπλωματία, όχι λιγότερη. Διαφορετικά άλλοι θα καλύψουν το κενό», τόνισε η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών.

Η 43χρονη Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε ότι στην προεκλογική εκστρατεία την επόμενη χρονιά θα κάνει «τα πάντα για να υποστηρίξει το κόμμα της».

Οι Πράσινοι είχαν κατεβεί για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές του 2021 με υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Με επικεφαλής τη Μπέρμποκ είχαν πάρει 14,7%, ήταν τρίτη δύναμη, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες και τη Χριστιανική Ένωση. Τώρα οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν 13% τέταρτη δύναμη, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα .

Με την απόφασή της να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της καγκελαρίας, η Μπέρμποκ ανοίγει το δρόμο να ηγηθεί των Πρασίνων ο σημερινός αντι-καγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ως υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες παγγερμανικές εκλογές.