Βερολίνο: Ικανοποίηση για την ανακοίνωση Αθήνας και Άγκυρας περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για την ανακοίνωση Αθήνας και Άγκυρας περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών εξέφρασε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι στο θέμα των Βαρωσίων «μονομερή βήματα δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών».

«Χαιρόμαστε που και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει η διάθεση για την επαναλειτουργία του διμερούς διαύλου επικοινωνίας (…) Στόχος μας είναι όλα τα επίμαχα θέματα στη Μεσόγειο να συζητηθούν εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα «συζητήθηκαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν συζητήθηκε και το θέμα των Βαρωσίων, η κ. Άντεμπαρ παρέπεμψε σε πρόσφατη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από βρετανικό αίτημα. «Σε αυτή τη συζήτηση η Γερμανία θα απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και να εμπλακούν στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είμαστε της άποψης ότι μονομερή βήματα που γίνονται δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμενων Εθνών», τόνισε η ίδια. Ερωτώμενη σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Μάας στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, απέφυγε να απαντήσει.

-Ad-