Βέτο της Ελλάδας σε κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Βέτο άσκησε η Ελλάδα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται η «Καθημερινή», η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

Οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Άγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Η κίνηση προέκυψε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού τάγματος στον Ιντλίμπ που έχει οδηγήσει σε απώλειες 33 στρατιωτών.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της.

Οι μεγαλύτερες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία έδειξαν κατανόηση για τις θέσεις της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια από τα αιτήματα της Άγκυρας είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.

Η Πολωνία, αλλά και οι μικρότερες χώρες από τη Βαλτική έως την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.) αντιμετωπίζουν την τριβή ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα στην Ίντλιμπ ως ευκαιρία να προωθήσουν πιο σκληρή στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο επιφυλακτική στάση, όπως η Ιταλία, η οποία συμφωνεί μεν με την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, αλλά επιθυμεί λελογισμένη χρήση των πόρων της Συμμαχίας.

-Ad-