Στον «αέρα» το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την άρνηση της Τουρκίας.
Τέλος στην γρήγορη ένταξη -που επιζητούσαν οι σύμμαχοι- της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, βάζει με απόφασή του ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, μπλοκάροντας την απόφαση της επεξεργασίας του αιτήματος των δυο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
Ωστόσο, η Άγκυρα έβαλε τέλος σε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.
Just in: Turkey has forced Nato to postpone its initial decision to process Finland and Sweden’s request to join the military alliance, throwing into doubt the hopes for a quick accession of the two Nordic countries https://t.co/7a1SMTrz2C pic.twitter.com/Kb1xrwq4P4
— Financial Times (@FinancialTimes) May 18, 2022
Αυτή η αναβολή εγείρει αμφιβολίες για το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, συγκεκριμένα από την εφημερίδα Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει δέκα όρους στους συμμάχους του ΝΑΤΟ προκειμένου η Άγκυρα να αίρει το βέτο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι όροι είναι οι εξής:
- Να πάρουν θέση σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
- Να απαγορεύσουν στα κοινοβούλιά τους εκδηλώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
- Να σταματήσουν τη παροχή βοήθειας στις «Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας» στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK.
- Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που συνδέονται με “την τρομοκρατία”
- Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.
- Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
- Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
- Να ξεκινήσουν συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας» – άλλη μία αναφορά στους Κούρδους.
- Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Άγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.
- Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό – κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.