Πριν από 11 χρόνια, όταν ήταν σχεδόν 17, βρήκε τη δύναμη και κατήγγειλε τους γονείς της για την κακοποίηση της ίδιας, της αδελφής και του αδελφού της. Σήμερα είναι 28 ετών. Πατά γερά στα πόδια της και μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο newsit.gr και την Έφη Φαναρά, θέλει να δώσει το μήνυμα πως υπάρχει λύτρωση από το μαρτύριο.
«Όταν υπάρχουν τέτοιες αρρωστημένες καταστάσεις στο σπίτι, οπωσδήποτε, κάποια στιγμή να μιλήσεις. Δε μπορείς να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση αν δεν κάνεις κάτι εσύ ο ίδιος. Δε θα μείνεις στον δρόμο. Πάντα θα υπάρχει κάπου, κάποιος τρόπος να ξεφύγεις από όλο αυτό».
Όσα φρικτά βγήκαν στο «φως» στην υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, ξύπνησαν μνήμες του εφιάλτη που ζούσε κι εκείνη, από πολύ μικρή ηλικία. Είναι σοκαριστικό, πόσα κοινά έχουν αυτές οι δύο υποθέσεις τρόμου.
Σε ερώτηση για το πόσο συχνά γινόταν η κακοποίηση, απάντησε:
«Σίγουρα σε περίοδο διακοπών που δεν είχαμε σχολεία, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρια, δε θυμάμαι καν σε ποια ηλικία, δηλαδή ήμουν τόσο μικρή. Εμένα δεν μ’ αρέσουν τα Χριστούγεννα. Το έχω βάλει στο μυαλό μου με άσχημο τρόπο. Τις περισσότερες φορές η μαμά μπροστά. Στο ίδιο δωμάτιο ήταν και η μάνα μου, συμμετείχε κι η μάνα μου κανονικά, τα ήξερε, τα πάντα. Τα πάντα».
Οι περιγραφές της 28χρονης σήμερα γυναίκας, θυμίζουν τόσο πολύ τις περιγραφές των παιδιών του αστυνομικού. Ήταν κι εκείνη τότε ένα μικρό, φοβισμένο κοριτσάκι.
«Ο πατέρας μου, σαν άνθρωπος, απλά ήθελε να περνάει καλά. Ή προσπαθούσε, ξέρεις, να μου το περάσει, όλο αυτό το κομμάτι, στο κεφάλι μου, σαν φυσιολογικό. Μου έλεγε, ρε παιδί μου, ότι το κάνουν και άλλες οικογένειες και δεν είναι κακό αυτό που γίνεται, απλά δεν το λένε, μετά μου το γύριζε στο θέμα της θρησκείας. Έβλεπε ότι δεν με είχε «του χεριού του», δηλαδή να κάνω ότι ήθελε εκείνος να κάνω, με τη θέλησή μου».
Τέσσερα αδέλφια. Δυο κορίτσια και δυο αγόρια. Ο μικρότερος γλίτωσε. Και το ξύλο και την κακοποίηση. Τα άλλα τρία, όμως, παιδιά, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη φρίκη.
«Κάτι λιγότερο από τέρας, δε θα μπορούσα να πω. Και γι’ αυτόν και για τη μάνα. Δε μπορώ να διανοηθώ μια μάνα, ό,τι και να γίνει, να μη προστατεύσει τα παιδιά της. Η μάνα μου έτρωγε ξύλο από τον πατέρα μου πάρα πολύ, την έπιανα εγώ και η αδελφή μου και της λέγαμε «γιατί δεν τον χωρίζεις;» Και μου έλεγε «όχι» και «περιμένετε να μεγαλώσετε λίγο ακόμη, να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα βγάλουμε πέρα». Όλοι τρώγαμε ξύλο. Η ζωστήρα, η μυγοσκοτώστρα, ή κι απλά με τα χέρια του. Δηλαδή, αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούσε».
Το… «πέρασμα» από τη φυλακή
123 χρόνια φυλάκιση στον πατέρα και 103 χρόνια στη μητέρα, ήταν η αρχική ποινή για τους γονείς που βίασαν τη ψυχή και το σώμα των παιδιών τους. Κι όμως. Λίγο η καλή διαγωγή, λίγο τα μεροκάματα, λίγο τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Αυτοί οι άνθρωποι εξέτισαν συνολικά και μόλις 8μιση χρόνια σχεδόν ο καθένας και σήμερα, είναι πια ελεύθεροι.
«Όταν μπήκε φυλακή (η μητέρα), μετά από τρία χρόνια της ξαναμίλησα. Γύρισε και μου είπε ότι την απειλούσε ο πατέρας μου, έβαζε μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι, της έλεγε «αν μιλήσεις ποτέ, θα σε σφάξω» ή της έλεγε αν καταλάβει ποτέ ότι πάει να μιλήσει κάπου θα μας πάρει, λέει, και θα μας ρίξει στον γκρεμό. Εγώ δε δίνω κανένα ελαφρυντικό. Με τον πατέρα μου, μίλησα μία φορά, ένα χρόνο πριν αποφυλακιστεί. Στα αδέλφια μου, που είχε μιλήσει πάλι κάποια στιγμή είχε πει ότι δεν έφταιγε αυτός, ότι η μάνα μου τον είχε βάλει κι ήταν γούστα της μάνας μου».
Τα παιδιά αυτά, έχουν οριστικά γυρίσει σελίδα στη ζωή τους. Κατάφεραν να σωθούν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Να γκρεμίσουν το παρελθόν και να χτίσουν σε γερές βάσεις το μέλλον.
Ο Νίκος Αλεξανδρής για το τι ισχύει με τις ποινές
Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε το 2017 και η ποινή που τελικά εξέτισαν οι κατηγορούμενοι απέχει πολύ από την αρχική τους.
«Σύμφωνα με τους ποινικούς κώδικες που ίσχυαν ως το 2019, ένας κατηγορούμενος θα μπορούσε να αποφυλακιστεί ακόμα και στα πέντε έτη, υπό προϋποθέσεις. Βέβαια, θα πρέπει να ελέγχονται, τόσο η βαρύτητα των αδικημάτων αλλά και αν όντως έχει σωφρονιστεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κατηγορούμενοι εμφανίζονται ανάπηροι και με νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα και σήμερα που ο ποινικός κώδικα είναι ιδιαίτερα σκληρός, κάποιος μπορεί να αποφυλακιστεί και στα 12 χρόνια», δήλωσε ο νομικός Νίκος Αλεξανδρής.