Βήμα-βήμα πώς να κάνετε αίτηση για το επίδομα παιδιού

Ανοιχτή είναι ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21, ώστε να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το έτος 2022 οι δικαιούχοι που δεν το έχουν κάνει ακόμα.

Όσοι δικαιούνται το επίδομα παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Όπως δήλωσε στο DEBATER ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, “όσοι μπουν να κάνουν την αίτηση τώρα, θα πρέπει να προσέξουν το δεδομένο, αν υπάρχει νέο τέκνο μέσα στη χρήση που γίνεται η αίτηση να το αναφέρουν. Δεν προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του 2021. Αυτά που υπολογίζονται είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που προκύπτουν από την φορολογική δήλωση για το προηγούμενο φορολογικό έτος“.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δικαιούχοι “κάθε χρονιά πρέπει να κάνουν αίτηση για το επίδομα του παιδιού. Αν ξεχαστούν μια χρόνια να κάνει την αίτηση, φαίνεται ότι δεν το επιθυμεί και αν του έχουν δώσει κάποια προκαταβολή, θα τη ζητήσουν πίσω…”.

“Α21 δικαιούσαι να πάρεις αν έχεις ανήλικα τέκνα η έχεις τέκνα που σπουδάζουν και είναι μέχρι το 21 έτος της ηλικίας τους. Αν μια χρόνια δεν κάνεις και κάνεις την επόμενη χρονιά, η προηγούμενη χρονιά δεν υπολογίζεται. Θεωρούν ότι δεν το επιθυμείς. Αν γεννήσεις το 2022 μπαίνεις μέσα και κάνεις συμπληρωματική δήλωση για το νέο τέκνο” προσθέτει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Επίδομα παιδιού: Τι πρέπει να προσέξετε

Στη συνέχεια, ο φοροτεχνικός εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν όσοι υποβάλλουν αίτηση:

-Να γράψουν σωστό ΑΜΚΑ. Αν δεν γράψουν το σωστό, δεν βγαίνουν τα τέκνα. Είναι δύσκολο βέβαια να μπερδευτούν.

-Στο τέλος κάποιες φορές ζητάει φοιτητικό πάσο ή ταυτότητα μαθητή αν είναι ακόμη στο σχολείο.

-Οποίος το κάνει τώρα να μην ανησυχήσει, τα λεφτά των προηγούμενων μηνών του έτους θα τα πάρει. Γίνεται εκκαθάριση και βγάζει για τον Ιανουάριο πόσα δικαιούνται, τον Φλεβάρη τόσο κλπ και τα βάζει μετά.

-Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να βγάζει κάποια ποσά που δικαιούνται το μήνα, αλλά να μην τα δίνουν γιατί την προηγούμενη φορά είχαν πάρει περισσότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάνουν την αίτηση Α21, δεν έχουν κάνει την καινούρια φορολογική δήλωση. Η πλατφόρμα λαμβάνει υπόψιν την προηγούμενη δήλωση.

“Να μπαίνει ο κόσμος ανά διαστήματα να ελέγχει το σύστημα αν πλήρωσε, τι πλήρωσε και την εξέλιξη της αίτησης” σημειώνει ο ίδιος.

Επίδομα παιδιού Α21: Πώς να κάνετε την αίτηση

Βήμα 1: Μπείτε στο https://www.idika.gr/epidomapaidiou/

Βήμα 2: Πατήστε στο “είσοδος με διαπιστευτήρια taxisnet“

Βήμα 3: πατήστε στην “εξουσιοδότηση“

Βήμα 4: Γράψτε το ΑΦΜ σας (συμπληρώνεται αυτόματα) και το ΑΜΚΑ σας

Βήμα 5: Επιλέξτε την κατάσταση σας στα check box και πατήστε “Συναινώ”

Πηγή: debater.gr