Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή διάσωσης δύο ανθρώπων από την ΕΜΑΚ

Έναν άντρα και μία γυναίκα απεγκλώβισαν με επιτυχία οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, όταν τα σπίτια τους κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό.

Η ελληνική αποστολή διάσωσης έχει προκαλέσει γενικό θαυμασμό, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, που παρακολούθησε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Η στιγμή της διάσωσης αποτυπώνεται καρέ καρέ στο βίντεο ντοκουμέντο, στο κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ έσκαβαν υπομονετικά για ώρες το τούνελ, ώστε να φτάσουν στην εγκλωβισμένη γυναίκα. Με λεπτούς χειρισμούς κατάφεραν να την βγάλουν πάλι στο φως με ασφάλεια.

Η 45χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τιράνων και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Θαυμασμός και στο Δυρράχιο για τους άνδρες της ΕΜΑΚ
Οι Έλληνες διασώστες προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και στο Δυρράχιο, όπου την επιχείρηση ανέλαβε η 5η ΕΜΑΚ από τα Γιάννενα.

Όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα, ανάμεσά τους και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. Οι Έλληνες πυροσβέστες κατάφεραν να βγάλουν σώο από τα συντρίμμια έναν 24χρονο, που ήταν καταπλακωμένος για 19 ώρες.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, αφυδατωμένος και με τα πνευμόνια του γεμάτα σκόνη.

«Σας ευχαριστώ, είστε ήρωες»
Την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες πυροσβέστες εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Ωστόσο, οι Έλληνες πυροσβέστες ανέσυραν και άλλους τρεις ανθρώπους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για άλλα πέντε εγκλωβισμένα άτομα.