Βιωσιμότητα και καινοτομία στην Πρεσβεία της Ιταλίας στο πλαίσιο της 7ης Εβδομάδας Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο

Οινοτουρισμός λίγα μόνο βήματα από τη Βενετία, κρασιά που εκπλήσσουν και περιηγήσεις με ποδήλατο πρωταγωνιστούν στον οδηγό «Vite», Αμπέλι/Ζωές, ανακαλύπτοντας περιοχές, ανθρώπους και φυσικούς οίνους” που παρουσιάστηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, παρουσία των δημιουργών του.

Mε την συνάντηση αυτή εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Color del Vino – Οίνοψ», που προάγεται από την ιταλική Πρεσβεία και διοργανώθηκε από την Myth euromed με αφορμή την 7η Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο, που είναι αφιερωμένη στο θέμα “Ευζωία, βιωσιμότητα και καινοτομία: τα υλικά της ιταλικής κουζίνας για την Υγεία των Ανθρώπων και την προστασία του Πλανήτη”.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε οινογνωσία με πρωταγωνιστές τα κρασιά των οινοποιείων που περιλαμβάνονται στον οδηγό. Κάποια από αυτά, αν και παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη, περιείχαν ήδη πλούσιες και υποβλητικές αναφορές, όπως τα Monemvàsia και Ramingo, κρασιά προερχόμενα από τις μαγευτικές περιοχές που ανηφορίζοντας από τη Βενετία εκτείνονται προς την οροσειρά των Δολομιτών, ανάμεσα στους λόφους Colli Euganei και τα βουνά Monti Lessini, περνώντας από την Πάδοβα, τη Βιτσέντζα και τη Βερόνα. Χάρη στη συνεργασία με τις κάβες κρασιού «Alle Erbe Cantina del Tormento» και «Ozio Venezia», μπορέσαμε να απολαύσουμε στην οινογνωσία τα κρασιά των παραγωγών Alla Costiera, Nevio Scala, Mernti, Indomiti, Sieman, Fora In Vigna, Masiero, Dalle Ore, Tenuta l’Armonia και Rarefratte.

O οδηγός «Vite» (Consilia Extra Mile, 2021), περιλαμβάνει συνεντεύξεις στους οινοποιούς, την ιστορία τους και τη φιλοσοφία που τους διακρίνει, καθώς και τα χαρακτηριστικά των κρασιών, έντεκα συνολικά οινοποιείων, αλλά και τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές, κατάλληλες για όλους, μαζί με τα αντίστοιχα στίγματα GPS που μπορεί κανείς να κατεβάσει. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προάγει τη βιωσιμότητα αλλά και την τάση του πράσινου και αργού τουρισμού, προσδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριληπτικότητα, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν στην οργάνωση «Addolciamo l’autismo» μια πρωτοβουλία της Εθνικής Οργάνωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό, της Ιταλικής ΜΚΟ ASGSA Onlus. Ως λαμπρό παράδειγμα του Made in Italy που συνδέει τον οινοτουρισμό με την κοινωνική και περιβαλλοντική επίγνωση, ο οδηγός Vite/Αμπέλι αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική καθώς και ένα πρότυπο που μπορεί βρει εφαρμογή και σε άλλα πεδία.

Το επίθετο οίνωψ που χρησιμοποιείται από τον Όμηρο με αναφορά στην θάλασσα («επί οίνοπα πόντον») συνδέει μεταξύ τους την όραση, τη γεύση, το ταξίδι, το διάλογο, την ευζωία και την αφήγηση. Ομοιότητες που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα. Σήμερα, οι φυσικοί οίνοι καταφέρνουν να προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της αγοράς, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα ανάδειξης των μικρών παραγωγών και των ποικιλιών αμπέλου και οίνου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Πρόκειται για έναν τομέα που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, στον οποίο η Ιταλία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το πρόγραμμα “Color del Vino- Οίνοψ” στοχεύει με τον τρόπο αυτό να δώσει υπόσταση και να προβάλλει διακρατικά αυτά τα στοιχεία, καλλιεργώντας αμοιβαίες επιρροές και ανταλλαγές με την Ελλάδα, χάρη σε εκδηλώσεις όπως αυτή που φιλοξενήθηκε από την Πρεσβεία.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

-Ad-