Βηρυτός: Αυτός μετέφερε τη νιτρική αμμωνία

Με πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που ζει στην Κύπρο είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, που στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας “Rbc.ru”, ιδιοκτήτης του πλοίου με την ονομασία “Rhosus” είναι ο Igor Grechushkin, Ρώσος πολίτης που είναι κάτοικος Κύπρου.

Ο ανταποκριτής της Guardian στη Μόσχα Andrew Roth ανέβασε σε ανάρτησή του στο twitter, φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός “Ren Tv” και στην οποία απεικονίζεται σύμφωνα με το κανάλι αλλά και τον ανταποκριτή της Guradian, ο Ρώσος Igor Grechushkin.

Οι κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και αναζητούν την άκρη του νήματος.

https://twitter.com/Andrew__Roth/status/1290924211414990849

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου έφτασαν στη Βηρυτό το 2013 με πλοίο ρωσικών συμφερόντων που αρχικά θα μετέφερε το εμπόρευμα από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Λόγω τεχνικών προβλημάτων όμως αγκυροβόλησε στη Βηρυτό.

Μετά την επισκευή, οι Αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν στο πλοίο να αναχωρήσει με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης και το πλήρωμά του να το εγκαταλείψουν στο λιμάνι της Βηρυτού. Το εμπόρευμα κατασχέθηκε και το πλοίο απομακρύνθηκε με την ποσοτητα νιτρικής αμμωνίας να αποθηκεύονται και να αγήνονται εν συνεχεί για χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η κυπριακή αστυνομία είχε συλλάβει έναν 26χρονο Λιβανέζο μέλος της Χεζμπολλάχ o οποίος είχε αποθηκεύσει σε διαμέρισμα στη Λάρνακα 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας.