Βιτριόλι: Το παρασκήνιο της δίκης – Οι κινήσεις της Εφης που πάγωσαν το πανελλήνιο

Απέναντι η μία από την άλλη. 16 μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι για πρώτη φορά η Ιωάννα και η δράστις βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα.

Η 36χρονη κατηγορούμενη εκπλήσσοντας τους πάντες αποφάσισε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση και να παρακολουθήσει τη συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας.

Υπό άκρα μυστικότητα η κατηγορούμενη μπήκε από την πλαϊνή είσοδο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Λίγο νωρίτερα η Ιωάννα έφτανε στο δικαστήριο, ψύχραιμη, αποφασισμένη και πιο ήρεμη από την πρώτη φορά.

Η συγκλονιστική κατάθεση

Η 36χρονη, Χωρίς να την κοιτάξει ούτε μία φορά άκουγε την αφήγηση της. Η Ιωάννα, ψύχραιμα και συγκροτημένα, με γενναιότητα και αποφασιστηκότητα, περιέγραψε τι συνέβη.

Η φωνή της, έσπαγε μόνο όταν περιέγραφε τις συνέπειες της επίθεσης σε βάρος της. «Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω το λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δε γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή. Είμαι βέβαιη ότι αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, εγώ σήμερα δε θα ήμουν εδώ. Θα είχε επιτύχει το σκοπό της» σημείωσε.

Μετά από τρεις ώρες και αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Ιωάννας η κατηγορούμενη πήρε το λόγο για να αποδείξει για μία ακόμα φορά πόσο αμετανόητη και ψυχρή είναι.

Κατηγορούμενη: Θα ήθελα να απευθυνθώ προς το θύμα…

Αδελφός θύματος: Μη ξανά κοιτάξεις από εδώ.

Κατηγορούμενη: Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωάννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή.

Καθ´όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της η Ιωάννα βρισκόταν στο βήμα του μάρτυρα, στη μέση της δικαστικής αίθουσας, κοιτώντας τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του δικαστηρίου.

Στα δεξιά έδρανα κάθισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με την κατηγορούμενη να τοποθετείται στην πρώτη σειρά των καθισμάτων πίσω τους.

Στα αριστερά έδρανα κάθονται οι δικηγόροι της Ιωάννας με τη μητέρα της και τον πατέρα της να παρακολουθούν την κατάθεση από την πρώτη σειρά ενώ οι δημοσιογράφοι κάθισαν στις τελευταίες δύο σειρές.

«Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και εφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά…Έπιαναν το προσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, λιώνω» σημείωσε η Ιωάννα.

«Ήθελε να με σκοτώσει»

Η Ιωάννα στην κατάθεση της δήλωσε πεπεισμένη ότι η κατηγορούμενη ήθελε να την σκοτώσει.

Πρόεδρος: Πώς σας προσέγγισε και σας έριξε το υγρό;

Ιωάννα: Ήμασταν στο ίδιο επίπεδο, σημάδεψε το πρόσωπο μου, ήταν τόσο κοντά που είδα μόνο το πρόσωπο της. Το έριξε όλο στο πρόσωπό μου και κατευθείαν θόλωσε η όραση μου. Δεν μου είπε τίποτα, με κοίταξε με ψυχραιμία, νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω.

«Όλα τα ελαστικά ενδύματα στο σώμα τα φοράω όλη τη μέρα. Προβλέπεται να φοράω σίγουρα επτά χρόνια τη μάσκα. Το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με δημόσια επιτροπή, είναι πάνω από 90%. Αυτή τη στιγμή είμαι σε άδεια ασθενείας από την εργασία μου και παίρνω ένα επίδομα από το κράτος», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η Ιωάννα είχε συνεχώς στο πλευρό της τους γονείς της, τον αδελφό της και τους δικηγόρους της που της έδιναν κουράγιο καθ´ολη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το τετ-α-τετ Ιωάννας- δράστριας

«Δε θες να με κοιτάξεις να με θαυμάσεις; Ξέρω, δεν τα πήγες τόσο καλά, όσο ήθελες, αλλά κάτι έχει γίνει. Ντρέπεσαι καθόλου; Μόνο να παίζεις θέατρο ξέρεις. Ναι παίζεις. «Κοριτσάκι μου», όπως μου έλεγες. Δεν έχεις βάλει μυαλό εδώ και ένα χρόνο που είσαι μέσα. Εδώ θα μείνω, δε θα φύγω. Ό, τι και να κάνεις έχεις ξεφτιλιστεί» είπε η Ιωάννα στην κατηγορούμενη, ενώ η δράστρια ατάραχη και ψυχρή δεν απάντησε.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 5 Οκτωβρίου, ενώ ο δικηγόρος της Ιωάννας ζήτησε να κληθούν δυο νέοι μάρτυρες, ένας άνδρας και μια γυναίκα.

«Ούτε μία συγγνώμη» – Πιθανοί συνεργοί

Η δράστρια παρέμεινε ψυχρή και κυνική παρακολουθούσε ατάραχη, ενώ όταν απευθύνθηκε στο θύμα, της είπε  «γνωρίζεις τον λόγο που το έκανα», χωρίς να εξηγήσει τον λόγο που το είπε. Ο 40χρονος που φέρεται να είναι η πέτρα του σκανδάλου δεν παρέστη στο δικαστήριο, παρόλο που το όνομά του ακούστηκε στην αίθουσα.