Vodafone: Δημιουργεί το πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα

Δυστυχώς, στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται μεγάλη έκταση δασών. Και είναι γεγονός ότι συχνά μαθαίνουμε ότι υπάρχει κάπου φωτιά, όταν πια έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες, «πατώντας» πάνω σε υπερ-ταχύτατα δίκτυα συνδεσιμότητας, να λύσουν το πρόβλημα αυτό και να σώσουν τον πλανήτη;

Οι ψηφιακές επιστήμες σίγουρα εργάζονται για τη βιωσιμότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι χώρες επιδιώκουν, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον τους. Η Ελλάδα δίνει τη δική της θετική απάντηση στο ερώτημα και γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θέτει αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη, στην υπηρεσία της προστασίας των δασών.

Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, που είναι ο πιο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της Αττικής και ο βασικότερος μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα, δημιουργείται, χάρη στην τεχνολογία, η πρώτη έξυπνη δασική έκταση της Ελλάδας, αποκτώντας ένα προηγμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Το σύστημα αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things και την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματική και έγκαιρη ανίχνευση καπνού σε δασικές περιοχές. Εντοπίζοντας την πυρκαγιά εν τη γενέσει της, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου, μέσα από μια web-based εφαρμογή, προσβάσιμη από παντού.

Το σύστημα εξασφαλίζει τον εντοπισμό ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, δίνει τη δυνατότητα για εξαιρετικά ταχύ εντοπισμό, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο, ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού.

Η πρωτοβουλία, ανήκει στη Vodafone, έχει διάρκεια 12 μηνών και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας να κάνει την τεχνολογία σύμμαχο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στόχος είναι το πιλοτικό πρόγραμμα να αξιοποιηθεί σε όλα τα δάση και τις περιοχές φυσικού κάλλους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας ένα «καυτό» για τη χώρα πρόβλημα, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε χρόνο οι πυρκαγιές καταστρέφουν περί τα 500.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.

Με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, δεδομένων που συλλέγονται και ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό

Όπου υπάρχει καπνός…

Αξιοποιώντας το δίκτυό της, το Vodafone Green Network, τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες, η λύση που δημιούργησε η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες, όπως αυτόματο εντοπισμό καπνού. Σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ, το σύστημα παρέχει δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων που αυτή συμβαίνει, αλλά και καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση.

Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, των δεδομένων και των ενδείξεων που συλλέγονται κι ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, η θερμότητα παρουσιάζει αύξηση και ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται από τα δεδομένα ότι υπάρχει πυρκαγιά.

Παράλληλα, μία κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει την ένδειξη καπνού σε κάποιο σημείο και να το επιβεβαιώσει, στέλνοντας εντολή σε άλλη κάμερα να εστιάσει εκεί. Έτσι, ενεργοποιεί το αντίστοιχο σήμα και στέλνει εικόνα και τοποθεσία σε ειδική πλατφόρμα.

Στις πολλές καινοτομίες της νέας λύσης περιλαμβάνεται το τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων και κάμερες διπλού φάσματος, που αξιοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού ή φωτιάς.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ειδικές Super Starlight κάμερες, που κάνουν χρήση αλγορίθμων για παρακολούθηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και σταθερές, αλλά και PTZ θερμικές κάμερες. Στον εξοπλισμό αυτό προστίθεται και ένα σύνολο από πολυαισθητήρες, που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο δάσος, καταγράφουν τη θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, καθώς επίσης και Η2, VOC, CO και CO2.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025