Βολιβία: Η μεταβατική Πρόεδρος ζήτησε να παραιτηθούν όλοι οι υπουργοί της

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, ζήτησε χθες Κυριακή τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής της ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Μαΐου, εν μέσω των εντάσεων στις τάξεις της εξαιτίας της υποψηφιότητάς της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, η Άνιες, ώσπου να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος γερουσιάστρια της δεξιάς, «αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση όλων των υπουργών ενόψει αυτού του νέου σταδίου δημοκρατικής μετάβασης».

Αυτό είναι «φυσιολογικό», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι θέσεις των υπουργών θα καλυφθούν εκ νέου όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί η «συνέχεια» του κρατικού μηχανισμού.

Αντίθετα με όσα είχε υποσχεθεί η ίδια, η Τζανίνε Άνιες ανήγγειλε την Παρασκευή ότι θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Επικοινωνίας της κυβέρνησής της. Η Ροξάνα Λισαράγα κατηγόρησε την Άνιες ότι αποκλίνει από τον «σκοπό» της μεταβατικής κυβέρνησης. Η Άνιες είπε την Παρασκευή πως «δεν προέβλεπε» να είναι υποψήφια στις εκλογές, αλλά αποφάσισε να κατέβει σε αυτή την αναμέτρηση ελλείψει ενότητας στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης έναντι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. Το MAS προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η Άνιες συμπλήρωσε ότι η κατανομή των προθέσεων ψήφου και η πολυδιάσπαση της συντηρητικής παράταξης ήταν τα στοιχεία που «με οδήγησαν να λάβω την απόφαση αυτή». Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Página Siete, η οποία θεωρείται πως εκφράζει τη συντηρητική παράταξη, το MAS προηγείται στην πρόθεση ψήφου με το 26%, ενώ ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα πιστώνονται το 17% ο καθένας.

-Ad-