«Βόμβα» EMA: Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα μπορεί να αποσυρθούν από την Ευρώπη λόγω μη αξιόπιστων μελετών

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Monde, σύμφωνα με το οποίο ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ζητά την απόσυρση εκατοντάδες γενόσημων φαρμάκων γιατί η έγκρισή τους είχε βασιστεί σε μη αξιόπιστες έρευνες και μελέτες!

«Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά στην Ευρώπη λόγω παραβάσεων» είναι ο τίτλος της Le Monde, με το δημοσίευμα να αναφέρεται στο ενδεχόμενο απόσυρσης εκατοντάδων γενόσημων φαρμάκων και στις ελλείψεις που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στις αγορές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, κρίνοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έλαβαν την έγκριση κυκλοφορίας επί τη βάσει μη αξιόπιστων επιστημονικά ερευνών και μελετών, αποφάσισε να εισηγηθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ την απόσυρση τους.

Ο ΕΜΑ, αναγνωρίζοντας ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σε περίπτωση απότομης απόσυρσης θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ελλείψεις σε εθνικές αγορές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις η απόσυρση να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, η εφημερίδα αναφέρει ότι η εθνική υπηρεσία φαρμάκων εξετάζει έναν κατάλογο 72 γενόσημων και ότι στις 24 Ιουνίου θα αποφανθεί αν και πόσα από αυτά μπορούν να αποσυρθούν άμεσα.

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι εδώ και χρόνια στην αγορά.

Πως προέκυψε το θέμα τα γενόσημα φάρμακα
Οι πρώτες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των επιστημονικών ερευνών, επί τη βάσει των οποίων έλαβαν κάποια γενόσημα φάρμακα την έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη, διατυπώθηκαν το 2020 και συγκεκριμένα έπειτα από πραγματογνωμοσύνη της ισπανικής υπηρεσίας φαρμάκων στην Ινδία, όπου έχει την έδρα της η εταιρία Sunapse Labs, αρμόδια για την διενέργεια πολλών επιστημονικών ερευνών.

Οι αμφιβολίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια δεύτερης επιθεώρησης της ισπανικής υπηρεσίας το 2022, η οποία έκρουσε στη συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουρκία: Μποϊκοτάζ στην αγορά κατά της σύλληψης Ιμάμογλου – Διετάχθη εισαγγελική έρευνα
1 Απριλίου, 2025
Κορωπί: Ο 51χρονος με το κατσαβίδι είχε καταδικαστεί για τον βιασμό συντρόφου του – Η εμμονή με δικηγόρο και τα βασανιστήρια σε παιδική ηλικία
1 Απριλίου, 2025
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια
1 Απριλίου, 2025
Τέμπη: Νέοι εξοργιστικοί διάλογοι σταθμαρχών που «εκπαιδεύονται» με γελάκια στις κονσόλες μετά την τραγωδία – «Μην τραβήξει κανείς καμιά φωτογραφία»
1 Απριλίου, 2025
Κακοκαιρία: Η πλημμυρισμένη Πάρος από το διάστημα – Δορυφορική εικόνα
1 Απριλίου, 2025
Γαλλία: Βγαίνει στην αντεπίθεση η Λεπέν – Το καλοκαίρι του 2026 η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της
1 Απριλίου, 2025
FIRS: Το Νέο Όπλο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της ρωσικής διείσδυσης
1 Απριλίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάρος και Μύκονος μετά τη σφοδρή κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής
1 Απριλίου, 2025
Η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά έχει τις δικές της προτεραιότητες, λέει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
1 Απριλίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα «κίτρινης» ή «κόκκινης» κάρτας σε υπουργούς
1 Απριλίου, 2025