Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με τον Ερντογάν να κλιμακώνει σε κάθε ευκαιρία την κατάσταση στο Αιγαίο.
Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Λιβύη για επαφές με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, βάζοντας «φωτιά» στην περιοχή.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία με την Λιβύη και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει στις ακτές μας. Το μνημόνιο που έχουμε με τη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας νόμο ή το διεθνές δίκαιο. Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ».
Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης πώς «στόχος της Τουρκίας είναι από το 2022 και μέχρι το τέλος του 2027, να βγάζουμε στις θάλασσες μας».
Παρά το γεγονός ότι οι ταυτόχρονες κινήσεις εμπεριέχουν ρίσκο, είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους.
Στην Αθήνα υποστηρίζουν πως έχουν διαμηνύσει προς την Άγκυρα πως σε περίπτωση που στείλει γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη στην περιοχή της Κρήτης θα αντιδράσει. Θα είναι, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα, casus belli.
Αυτό είναι σαφές πως το λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ενεργήσει ο Ερντογάν. Αλλά πέρα από την περιοχή της Κρήτης, τι θα γίνει εάν η κατοχική Τουρκία στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου;
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία , τονίζοντας πως στην περίπτωση θερμού επεισοδίου μόνο η Άγκυρα έχει να χάσει. Και αυτό τη στιγμή που ίδιος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά της Λιβύη, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αργότερα θα πραγματοποιήσει ταξίδι-«αστραπή» στην Κύπρο, ενώ θα ενημερώσει και την Αίγυπτο για τη σημερινή του δράση.
Η Αθήνα επιτέλους κινητοποιήθηκε και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα και εμπράκτως στους επιθετικούς γείτονες. Ελπίζουμε πως αυτό θα συνεχιστεί και δεν θα επιστρέψουμε στην αδράνεια και την απάθεια για τις σοβαρές απειλές για την ελληνική κυριαρχία.
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.
Προσθέτει όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι».
«Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και τονίζει.
«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων «εθνικών συμφερόντων» της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει: «Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».