AP Photo/Burhan Ozbilici

«Βόμβα» Ερντογάν για τη μαντίλα – «Ας κάνουμε δημοψήφισμα…»

Πρόταση για δημοψήφισμα στην Τουρκία για την μαντίλα έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη Μαλάτεια το Σάββατο.

“Το λέω για πρώτη φορά σήμερα. Ας κάνουμε δημοψήφισμα, αν το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί στο κοινοβούλιο. Ας αποφασίσει ο λαός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το δικαίωμα στη μαντίλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να δημιουργήσουν τους απαραίτητους συνταγματικούς κανόνες για να προστατεύσουν το νομικό πλαίσιο που αφορά την ελευθερία των γυναικών να φορούν μαντίλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν επισήμανε:

“Ας δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του Συντάγματος και όχι του νόμου… Ας επανεκδώσουμε την πρόταση συνταγματικής τροποποίησης με αριθμό 5735, την οποία ετοιμάσαμε (από κοινού τα κόμματα Ερντογάν (ΑΚΡ) και Μπαχτσελί (ΜΗΡ)) το 2008, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας (προαιρετικά με μαντίλα) στον δημόσιο τομέα. Με τη σαφή προϋπόθεση, ότι δε θα μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί αντίθετη ρύθμιση σε αυτό το θέμα (ούτε στο μέλλον)“.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι θέλει την συνταγματική κατοχύρωση “δικαιώματος στη μαντίλα” και προτείνει μία διάταξη που θα περάσει στις μη-αναθεωρητέες του Συντάγματος, δηλαδή θα ισχύει για πάντα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είχε υποστηρίξει το αίσθημα κατά της μαντίλας μεταξύ του λαού και ψήφιζε σταθερά νόμους που την απαγόρευαν.

“Ας δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του συντάγματος, όχι του νόμου“, δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο νομοσχέδιο που υπέβαλε το κόμμα της αντιπολίτευσης για τη διασφάλιση της ελευθερίας του ντυσίματος στη δημόσια σφαίρα, αλλά με απλό νόμο.

Το κείμενο που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παρουσίασε στη Βουλή ως νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και την επίλυσή του με τον επιθυμητό τρόπο», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος.