«Βόμβα» για lockdown έως τέλος Μαρτίου – Τι αποκαλύπτουν καθηγητές

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ωστόσο, ήδη, υπάρχουν «φωνές» που αναφέρουν ότι δύσκολα τα μέτρα να μην παραταθούν και μετά την Καθαρά Δευτέρα!

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη.

Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.

Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».

Μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και υποστήριξε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και πως η αλληλεγγύη είναι αναγκαία αυτή την εποχή.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία. Ήδη η πολιτική προστασία έχει εξουσιοδοτηθεί για να διαχειριστεί πλήρως την κατάσταση.

Ουτοπικό να νομίζουμε ότι θα χαλαρώσουμε μέσα στον Μάρτιο

«Ουτοπικό να σκεφτόμαστε ότι μέσα στον Μάρτιο θα μπορέσουμε να πάμε σε μια χαλάρωση», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής covid 19 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης.

Όπως εξήγησε, δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο χαλάρωσης μετά τις 15 του μήνα. Χαρακτήρισε παράλληλα «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση με το επιδημικό κύμα στην Αττική και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «καθόλου ρεαλιστικό το σενάριο της χαλάρωσης όταν βλέπουμε άνοδο του κύματος, θέλουμε βδομάδες ακόμα».

Εκτίμησε, ότι τα μέτρα έχουν πολιτικό χαρακτήρα λέγοντας, ότι δεν βασίζονται σε κάποια επιστημονικότητα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 ή 21:00. Όπως είπε ήταν λάθος το μέτρο του Σαββατοκύριακου στις 18:00 γιατί τελικά δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στο σούπερ μάρκετ, όπου θεωρείται ότι είναι κυρίαρχος χώρος μετάδοσης. «Η συνθήκη που είχε δημιουργηθεί μετά τις 6 ήταν κάτι που λειτουργούσε αντίστροφα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Άρα καλό είναι να τον επιμηκύνουμε το χρόνο, σημείωσε.

Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι είναι ενοχλητικό να πάμε μόνοι μας σε ένα βουνό να περπατήσουμε και από την άλλη να ανεχόμαστε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατά τη γνώμη του, στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι γνωστό ότι έχουμε αυξημένη διασπορά, όπως σε ΜΜΜ και επιχειρήσεις με χειρωνακτική εργασία θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα. «Να επιβεβαιώσουμε επίσης ότι γίνεται η τηλεργασία και όχι μόνο δηλώνεται, να έχουμε ειδική προστασία σε κλειστούς χώρους, όπως τα γηροκομεία που ακόμα ένα χρονο μετά δεν το έχουμε καταφέρει», τόνισε και εξήγησε θα μπορούσε να υπάρχει ειδική επιτήρηση σε επιχειρήσεις να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα και πως εφαρμόζονται αλλά και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

«Πρέπει να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση, που όμως ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να την επιτελέσει. Έχει τεράστια σημασία να στήσουμε έναν μηχανισμό, δεν είναι δύσκολο τεχνικά και να κάνουμε τεστ, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Αυτή η αισιόδοξη ερμηνεία που έχουμε ότι θα κάνουμε κάποια υπομονή ακόμα και μετά θα είναι όλα καλά δεν επιβεβαιώνεται. Διαλέγουμε το υπεραισιόδοξο σενάριο κάθε φορά, αλλά δεν μας κάνει τη χάρη αυτό το σενάριο» σημείωσε ο κ. Καλομενίδης, υποστηρίζοντας με έμφαση την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι επίσημοι τη Δευτέρα και να λένε για μία εβδομάδα ή 15 μέρες παράταση και την επόμενη ημέρα, 24 ώρες μετά να σημάνει και σωστά το κράτος συναγερμό γιατί έχουμε μία κατάσταση ανεξέλεγκτη».

Μιλώντας για το Σύστημα Υγείας, απαντώντας στην ερώτηση αν αντέχει, ο ίδιος είναι επιφυλακτικός. Όπως είπε, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αντέξει, δεν γνωρίζουμε τις αντοχές του και αυτό διότι δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτή τη στιγμή. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε πάντως ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πίεση και παραταθεί η κατάσταση αυτή, όλη η δημόσια δομή δεν θα φτάσει και θα πρέπει αν χρησιμοποιηθεί κάθε είδους υγειονομική δομή».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους
12 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα πυρά Σαμαρά στην κυβέρνηση
12 Δεκεμβρίου, 2024
Περιπλέκεται η υπόθεση του πολεοδομικού κυκλώματος στη Χαλκιδική – Νέα στοιχεία έρχονται στο φως
12 Δεκεμβρίου, 2024
Καταστροφές και πλιάτσικο των ισλαμιστών ανταρτών μετά την πτώση του Άσαντ – Μήνυμα ισχύος από Τζολάνι με κατάργηση Συντάγματος και Βουλής
12 Δεκεμβρίου, 2024
Καλαμπάκα: Ηλικιωμένος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΕΟΔΥ: 632 νέες εισαγωγές για covid-19, 11 νέες διασωληνώσεις και 28 θάνατοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης
12 Δεκεμβρίου, 2024
Πρόεδρος του ΕΟΔΥ: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε πάντα για την επόμενη πανδημία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης με τα νεκρά βρέφη
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο τερματισμός των προγραμμάτων εμβολιασμού παιδιών στην ατζέντα του Τραμπ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ για το ύψος των κτιρίων
12 Δεκεμβρίου, 2024