«Βόμβα» Ιγνατίου: Σχέδιο της Τουρκίας να πάρει νησιά του Αιγαίου – Το πιστεύει ο Ερντογάν

«Οι πληροφορίες μας είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ακούει κανέναν. Είναι στα όρια της σχιζοφρένειας… Πιστεύω, λοιπόν, ότι σχέδιο των Τούρκων είναι να πάρουν νησιά του Αιγαίου. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει».

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ιδίου και του Νίκου Μελέτη με τίτλο «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο, Από τα ΙΜΙΑ στη ΜΑΔΡΙΤΗ», το οποίο παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 9 Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Πεδίο, στη Θεσσαλονίκη.

«Διαφωνώ με πολλούς συναδέλφους που λένε ότι ο Ερντογάν προχωρά σε απειλές εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Εγώ τους δίνω μια εύλογη απάντηση. Μα, το 2020 με την υπόθεση του Καστελόριζου, δε υπήρχαν εκλογές. Εκεί είχαμε φτάσει στο… όριο», εξηγεί ο κ. Ιγνατίου.

Και προσθέτει πως ο σχεδιασμός των Τούρκων είναι να καταλάβουν νησιά του Αιγαίου, παραθέτοντας ότι με ανάλογη τακτική είχαν κινηθεί στη διχοτόμηση της Κύπρου.

«Ο σχεδιασμός των Τούρκων για τη διχοτόμηση της Κύπρου είχε γίνει από το 1956. Η Κύπρος τότε δεν ήταν ανεξάρτητη, ήταν βρετανική αποικία (είχε ξεκινήσει βέβαια ο αγώνας της ΕΟΚΑ). Οι Τούρκοι από τότε, από το 1956, είχαν αποφασίσει ότι ο τελικός τους στόχος ήταν η διχοτόμηση.

Έχω δει και άλλα έγγραφα….

Πιστεύω λοιπόν ότι το σχέδιό τους σήμερα είναι να πάρουν νησιά του Αιγαίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Νομίζω ότι είναι σε στάδιο που δεν καταλαβαίνει τίποτα… Αυτό που τον σταματά, όμως, είναι το γεγονός ότι δεν ξέρει πώς θα βγει από αυτή την ιστορία. Τι θα γίνει μετά…», σημείωσε ο κ. Ιγνατίου.

Το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο «Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο, Από τα ΙΜΙΑ στη ΜΑΔΡΙΤΗ» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο «πατάρι» του Ιανού, με ομιλητές τους δημοσιογράφους Σταύρο Τζίμα και Γιώργο Χαρβαλιά, τους δύο συγγραφείς και συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο, Στέφανο Διαμαντόπουλο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν είχε οριστεί συνάντηση με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως η αμερικανική διπλωματία είχε εργαστεί εντατικά και συστηματικά για σχεδόν 18 μήνες από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Και το «προμαγειρεμένο» κείμενο, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν στα απόρρητα τηλεγραφήματά τους, είχε ήδη συμφωνηθεί, αρκετές ημέρες πριν να υπογραφεί στη Μαδρίτη.

Οι διαπραγματεύσεις, τα παζάρια, οι συναντήσεις, το πώς πήρε μορφή η αμερικανική πρωτοβουλία με κατάληξη τη Μαδρίτη, οι τουρκικές «επιρροές», η αμερικανική προσπάθεια να διασφαλιστεί η επιβίωση της Συμφωνίας μετά την υπογραφή της καταγράφονται σε αποκαλυπτικά απόρρητα και εμπιστευτικά αμερικανικά τηλεγραφήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο βιβλίο αυτό. Η Συμφωνία της Μαδρίτης σφράγισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς λίγο μετά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli και μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την προβολή της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», η Ελλάδα έσπευδε να αναγνωρίσει τα «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να δεσμευθεί για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», έναντι της έωλης, όπως αποδείχθηκε, αναφοράς στην «αποφυγή χρήσης βίας» στις διμερείς σχέσεις και στον «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε πλευράς». Η δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών οδήγησε τελικά στη μη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, και τις συνέπειες αυτής της επιλογής τις βιώνουμε και σήμερα με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου δεν ήταν αρκετό το επεισόδιο των Ιμίων. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης.

Πληροφορίες από grtimes.gr