Βόμβα με τα ενεργά κρούσματα: Επανέρχεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν

Σε 315.000 ανέρχονται περίπου τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η διασπορά στην κοινότητα, όπως είπε ο καθηγητής θα φτάσει στην κορύφωσή της προς το τέλος αυτή της εβδομάδας. Ωστόσο η κορύφωση έχει ήδη σημειωθεί σε τουριστικές περιοχές όπως Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη αλλά και στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, με εξαίρεση το Ηράκλειο όπου συνεχίζεται η αύξηση.

«Έχουμε δημιουργήσει τοπική ανοσία στα νησιά που ηγήθηκαν σε αυτό το κύμα», δήλωσε ο καθηγητής.

Από την άλλη ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Θάσος υπάρχει έντονη αυξητική τάση που δεν θα αποκλιμακωθεί στο επόμενο δεκαήμερο και καλό θα είναι, σημείωσε, να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ.

Καλύτερη θα είναι η κατάσταση τον Αύγουστο ειδικά, από τις 12 και μετά όπως ανέφερε ο καθηγητής, αλλά θα εξαρτηθεί από το πως θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές από χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία ,Γερμανία όπου εκεί η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε γιατί παραμένει σημαντικό να μην μολυνθεί κάποιος με τον ιό παρότι έχει αρχίσει να επικρατεί το αίσθημα της «κούρασης» για την πανδημία: «Υπάρχει πραγματικά το αίσθημα της κούρασης και το αίσθημα ”να κολλήσω να τελειώνω”. Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με το να κολλήσουμε, υπάρχει διαφυγή ανοσίας και με την Όμικρον μπορείς να ξανακολλήσεις. Ο ιός είναι μια συστημική φλεγμονή του οργανισμού που χτυπάει στα ευαίσθητα μας σημεία. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε»

Κορονοϊός: Επανέρχεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν

Στην επαναφορά λύσεων που εφαρμόστηκαν στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του αυξημένου αριθμού νοσηλειών λόγω covid-19 στα νοσοκομεία.

Την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα τέτοιο ειδικό σχέδιο προκάλεσε από τη μια το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση του κύματος κορονοϊού που είναι σε εξέλιξη φαίνεται ότι πιάνει και τον Αύγουστο και αφετέρου η αύξηση των νοσηλειών κατά 175% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ στις αρχές Ιουνίου στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν περί τους 800 ασθενείς με κορονοϊό (οι 504 σε απλές κλίνες) ενώ σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει του 2.200 με το 78% να έχει ήπια ή σοβαρά συμπτώματα που όμως δεν καθιστούν απαραίτητη τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Αυτό που δημιουργεί μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι δεν θα χρειαστούν πολύ αυστηρότερα μέτρα είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα δεν καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» που αφορούν τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς από κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της λύσης της αποσυμφόρησης των νοσηλευτικών μονάδων με πρώτο βήμα την εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» ώστε να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού.

Το επόμενο βήμα του σχεδίου θα είναι, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, να δεσμευθούν και οι πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Σωτηρία» για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα σήμερα, Τετάρτη (13/07), αναμένεται να ξεκινήσουν διακομιδές ασθενών non covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τους ασθενείς με κορονοϊό, με τον ορίζοντα του σχεδίου να εκτείνεται, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έως τις 28 Αυγούστου.