«Βόμβα» Παναγιωτόπουλου: Φανατικοί τζιχαντιστές ίσως εισρεύσουν στην Ελλάδα

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο προσφυγικό ζήτημα που έχει «φουντώσει» και πάλι στα νησιά του Αιγαίου.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας. Αποφασίστηκαν συνέργειες με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο», είπε αρχικά και συνέχισε: «Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».

Όσο για τις εισροές προσφύγων από τον Έβρο, ο υπουργός τόνισε: Δεν υπάρχει η ίδια συχνότητα εισροών από τον Έβρο. Ωστόσο, αυξάνονται και εκεί τα μέσα και τα μέτρα επιτήρησης. Θα έρθουμε σε συνεννόηση και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία για το θέμα των εισροών».

Αυτό που ανησυχεί επίσης τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι η κατάσταση στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «τελευταίο θύλακα αντίστασης του ISIS. Αν καταρρεύσει, είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές».

«Θυμίζει εθνική κρίση το πρόβλημα των προσφυγικών ροών»
«Το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι πανευρωπαϊκό και θυμίζει εθνική κρίση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν και να βάλουν πλάτη σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που είναι αρμόδια για την υποδοχή των προσφύγων», τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επισημαίνοντας επίσης για την πίεση προς την Ευρώπη, ότι: «Υπάρχει πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα από τον αρμόδιο Υπουργό (σ.σ. τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο).

Ζητήθηκε ισχυρότερη παρουσία από τη “Frontex” και περισσότερα ΝΑΤΟϊκά πλοία, ωστόσο το ΝATO «δεν ιδρώνει» για το ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είπε τα εξής: «Η δράση των ΜΚΟ εμφανίστηκε όταν προέκυψε το Προσφυγικό πρόβλημα και δεν είχε τις δομές να το διαχειριστεί μόνο του το Ελληνικό Κράτος.

Υπάρχουν στρατόπεδα που φιλοξενούνται πρόσφυγες, που γίνονται εργασίες από ΜΚΟ για τις οποίες δεν ξέρω τίποτα. Δεν γνωρίζουμε τη δράση αρκετών ΜΚΟ. Κάποιες λειτουργούν με τρόπους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος, κάτι που θα γίνει».

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική βιομηχανία
«Ήδη διαθέτουμε drones και διαπραγματευόμαστε την αγορά νέων. Υπολειπόμαστε της Τουρκίας σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και είναι ζητούμενο να ξαναστήσουμε στα πόδια της την εγχώρια αμυντική βιομηχανία», είπε αρχικά ο υπουργός για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Γίνεται συνέργεια με το Υπουργείο Ανάπτυξης για εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο Στρατός είναι μια καλολαδωμένη μηχανή που δεν είναι μόνο για να πολεμά, αλλά να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.

Η υπόθεση της Εθνικής Άμυνας είναι πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς».

Για τα drones και τo ενδεχόμενο συμπαραγωγής F35 δήλωσε: «Δεν είμαστε χώρα που πηγαίνουμε μόνο για «ψώνια». Είμαστε σε διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για την απόκτηση 2-3 UAV σε ρόλο εποπτείας.

Διαπραγματευόμαστε και με το Ισραήλ για την απόκτηση 2-3 UAV ισραηλινής κατασκευής. Υπάρχει και η προοπτική του Leasing. Ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός, 530 εκατ. ευρώ. Ψάχνουμε έξυπνες λύσεις. Εξετάζουμε το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών UAV. Ψάχνουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η αναβάθμιση των F16 σε πρόγραμμα viper και αυτό το πρόγραμμα συνδέεται με την παράλληλη ενίσχυση αμυντικής μας βιομηχανίας».

Για την συνεργασία με τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως: «Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί οικοδόμηση σχέσεων εκ θεμελίων. Δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση, απλά θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία.

Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία. Έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας.

Στόχος του υπουργείου είναι μέσω του αξιόμαχου των ΕΔ να δημιουργηθεί η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση πως δεν συμφέρει κανέναν να στραφεί εναντίον της χώρας».

Για τις δηλώσεις του Ναυάρχου ε.α. Ευ. Αποστολάκη τόνισε πως: «Δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μου ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Αποτροπή δεν είναι να πας σε πόλεμο, αλλά είναι να καλλιεργείς τις συνθήκες για να μην πας σε πόλεμο, αποφεύγοντάς τον.

Ως έμπειρος αξιωματικός και τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιμετώπισε στρατιωτικά το θέμα και έτσι είναι. Ρόλος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι έχουμε αποτρεπτική ισχύ».

-Ad-