Η ανησυχία των ειδικών και το ενδεχόμενο σκληρού lockdown σε όλη την Αττική

Με τις εστίες κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται, συνεχίζεται η «μάχη» για την… κατάσβεσή τους.

Μετά τη Βοιωτία, σε «σκληρό» lockdown μπήκε και το νησί της Λέσβου, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες επτά ημέρες, τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το λιανεμπόριο και στο εάν την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κάποιου είδους χαλάρωση σε αυτούς τους δύο τομείς.

Οι εισηγήσεις των ειδικών τόσο για το click away όσο και για τα σχολεία αναμένονται την Παρασκευή – το ίδιο και οι όποιες ανακοινώσεις. Για την ώρα, η επιδημία συνολικά για όλη την Ελλάδα δεν δείχνει να ξεφεύγει, αλλά παρουσιάζει μια σχετικά ομαλή πορεία, κατά τους επιστήμονες.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 866 νέα περιστατικά κορονοϊού, που εάν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχούν σε αριθμό ελέγχων-«ρεκόρ», δεν θεωρούνται πολλά. Ειδικότερα, σε ένα 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 41.674 διαγνωστικοί έλεγχοι (12.556 μοριακοί έλεγχοι και 29.118 rapid).

Η Αττική κρατά το μεγαλύτερο «μερίδιο» της επιδημιολογικής «πίτας» με 365 κρούσματα χθες -λίγο λιγότερα από τα μισά περιστατικά που καταγράφηκαν πανελλαδικά δηλαδή- με τα 106 εξ αυτών να εντοπίζονται μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Η επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι μεγάλη στη Δυτική Αττική (30,45 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), της οποίας δύο δήμοι (Ασπρόπυργος και Ελευσίνα) βρίσκονται από τις 18 Δεκεμβρίου στο καθεστώς του σκληρότερου lockdown, που συνεχίζεται τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η συρρίκνωση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι αισθητή (99 περιστατικά χθες) ενώ στα θετικά της επιδημιολογικής κατάστασης είναι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων – μέχρι χθες ανέρχονταν σε 337- όπως και των ημερήσιων θανάτων. Χθες, καταγράφηκαν ακόμη 27 θάνατοι.

Υπάρχουν, ωστόσο, συρροές που προβληματίζουν τους ειδικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που «κοκκινίζουν» και οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι η Κάλυμνος, η Βοιωτία, η Λακωνία, η Λάρισα. Οπως αποτυπώνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όλες αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν επιβάρυνση. Μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφουν, επίσης, η Κοζάνη -που βρίσκεται υπό «σκληρό» lockdown- όπως και η Ευρυτανία για πρώτη φορά χθες, με 19,92 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική

Την ίδια στιγμή, υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική για ακόμα μία ημέρα. Συγκεκριμένα, την Τρίτη στην Αττική καταγράφηκαν 364 νέα περιστατικά -το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων σήμερα-, εκ των οποίων τα 106 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, ενώ στη Δυτική Αττική, περιοχές της οποίας βρίσκονται σε lockdown, βρέθηκαν 49 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

Με δεδομένο ότι η Δυτική Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς σκληρής καραντίνας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πιο σκληρού lockdown σε όλη την Αττική, όπως είχε επιβληθεί πριν από μερικές εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Την ανησυχία του εκφράζει άλλωστε και ο Νίκος Σύψας…

Χαρακτηριστική η αποστροφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκου Σύψα ότι «φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ειδικά στην Αττική».

Όπως τόνισε, μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι ότι η αύξηση αυτή των κρουσμάτων – όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη – μπορεί να είναι απότομη και όχι σταδιακή.

Την επιβαρυμένη εικόνα της Αττικής επιβεβαιώνει και το στοιχείο που παρουσιάζει η Καθημερινή σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι αυτές στις οποίες θα αποτυπωθεί η χαλάρωση που καταγράφηκε στις τρεις γιορτές: των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Φωτογραφία: Shutterstock