Βόμβα στου Ζωγράφου: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. – Ποιοι και γιατί ήθελαν νεκρούς

Μετά από την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στο Α.Τ. στου Ζωγράφου, η αστυνομία αναλύει και μία άλλη επίθεση η οποία είχε γίνει στις 7 Απριλίου 2018 στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

Τότε την ευθύνη είχε αναλάβει η διεθνής οργάνωση αντιεξουσιαστών ITS.

Η ίδια οργάνωση, η οποία φαίνεται να αποτελεί ελληνικό παράρτημα “οικοτρομοκρατών” που ξεκίνησαν τη δράση τους το 2011 από τη Χιλή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχε προχωρήσει και σε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης – χωρίς πάλι προειδοποίηση- στις 27 Δεκεμβρίου 2018 στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

Όμως, από την Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, εξετάζουν κι άλλα σενάρια για τους ενόπλους που αποκρύπτονται πίσω από την εν λόγω απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στου Ζωγράφου. Έτσι ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια νέα οργάνωση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του δικαστικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου τον Νοέμβριο του 2018.

Ακόμη εξετάζεται αν πρόκειται για μια νεότερη εκδοχή της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που έχει ολοκληρώσει τη δράση της. Και όλα αυτά ενώ επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες ίσως θα υπάρξει και επανεμφάνιση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που έχει ξεκινήσει τη δράση της από τις αρχές του 2013 και προχωρεί σε επιθέσεις τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για “ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε πέρα από ζημιές να έχει προκαλέσει και θύματα, καθώς δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα”. Πλέον η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει υλικό καμερών για να εντοπίσει τις κινήσεις των δραστών.

Επίσης υπάρχουν ανησυχητικές ομοιότητες με παλιότερα τρομοκρατικά χτυπήματα από την «Εικονοκλαστική Σέχτα».

Φαίνεται να υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο κατασκευής της βόμβας όχι όμως στην ισχύ που είχε, με τις περιπτώσεις του Απριλίου του 2018 στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο, στην οποία όμως δεν υπήρχαν καρφιά, υπήρχε όμως ο μεταλλικός σωλήνας και πυρίτιδα και επίσης μη προειδοποίηση και ειδικά στην περίπτωση του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι στις 27 Δεκεμβρίου 2018, όπου ναι μεν ήταν μικρής ισχύος, είχε όμως πυρίτιδα και λίγα καρφιά σε αυτή την περίπτωση και από την μικρής ισχύος έκρηξη είχαν τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος της εκκλησίας που την μετακίνησε.