People check the devastation in the Haret Hreik neighbourhood of Beirut's southern suburbs, in the aftermath of the first wave of Israeli strikes on September 27, that levelled several buildings, on September 28, 2024. Israeli fighter jets bombarded the southern suburbs of Lebanon's capital overnight into September 28, sending panicked families fleeing massive strikes that were reportedly targeting Hezbollah chief Hassan Nasrallah. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Βομβαρδίζεται ο Λίβανος – Για «στοχευμένα πλήγματα» κάνει λόγο το Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο. Σήμερα χτυπήθηκε εκ νέου προάστιο της Βηρυτού, η περιοχή της Τύρου και η κοιλάδα Μπεκάα, στις οποίες το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι υπάρχουν υποδομές και οπλοστάσια της Χεζμπολάχ, ενώ εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν μπαράζ αεροπορικών επιδρομών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, λίγες ώρες μετά το πλήγμα που είχε στόχο το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ.

Πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καπνός υψώνεται από την περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters. Η πόλη Μπαμντούν επλήγη από ισραηλινή επιδρομή, δήλωσε βουλευτής.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ μετά τα πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε με ρουκέτες Fadi-1 το κιμπούτς Κάμπρι στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις “βάρβαρες” επιθέσεις του Ισραήλ “σε πόλεις, χωριά και αμάχους” στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος ερρίφθη από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ και έπεσε σε ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τον στρατό, δεν ήχησαν σειρήνες. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, ότι εξάλειψε τον επικεφαλής του δικτύου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη νότια Συρία στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την άμεση εγκατάλειψη του Λιβάνου ζήτησε η Βρετανία από τους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα.

Τα νοσοκομεία των νοτίων προαστίων της Βηρυτού θα εκκενωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ύστερα από μια νύχτα ισραηλινών πληγμάτων άνευ προηγουμένου κατά του προπυργίου αυτού του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Οι ασθενείς των νοσοκομείων αυτών θα μεταφερθούν σε άλλα “που δεν πλήττονται από την ισραηλινή επίθεση”, σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ισραηλινές πηγές διατείνονται ότι είναι νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και δύο διοικητές της οργάνωσης, από τα χθεσινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, 91 τραυματίστηκαν και 7 κτίρια κατέρρευσαν. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του Νασράλα και ανέφερε ότι είναι αδύνατη η επικοινωνία με την ηγεσία της, ενώ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ.

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με το Ιράν να τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου και να συγκαλεί πολεμικό συμβούλιο..

“Οι επιλογές που θα κάνουν όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή τις επόμενες μέρες, θα έχουν βαθιές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια”, υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός, αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου, σημείωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε απειλήσει πως θα πλήξει το Ιράν

Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. «Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει πως ο Λίβανος βρίσκεται «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Prodea Investments: Λειτουργικά κέρδη €86,1 εκατ. στο α΄ εξάμηνο του 2024
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κηδεία Γιάννη Μόρτζου – Υποβασταζόμενη η σύζυγός του, Γιούλη Ζήκου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: Ομολόγησε η σύζυγος του 68χρονου που βρέθηκε νεκρός
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Καιρός: Καλοκαιρία για λίγο ακόμη – Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές την Κυριακή
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 4 Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρίλερ με τη δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα: Βρέθηκαν ρούχα με αίμα και ένα μαχαίρι
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πώς οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τους Παλαιοχριστιανούς
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Λίβανος: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Μαρινέλλα: Σταθερή και κρίσιμη η κατάστασή της – Κομβικό το σημερινό 24ωρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024