Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στο… σκέτο «Μακεδονία» η νέα πρόεδρος

Aπτόητη και προκλητική η Σκοπιανή πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα που σηκώνει το γάντι και απαιτεί να υπάρξει ανασκευή και σεβασμός στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να στείλει το σαφές μήνυμα.

«Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου είναι ένα θέμα τήρησης των συμφωνημένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσει η ελληνικής κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και το State Department, ενώ στην Αθήνα η άρνηση της κυβέρνηση να φέρει τώρα, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία πρωτόκολλα της Συμφωνίας στη Βουλή προκαλεί άγρια σύγκρουση.

Η Αθήνα κάνει καθαρό πως απαιτεί συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάθε πίεση ασκείται. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να αποβάλλει το VMRO.

Οι Σκοπιανοί επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις και το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιχειρούσε να ρίξει τους τόνους,

«Η Σιλιάνοφσκα στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».