AP PHOTO

Βόρεια Μακεδονία: Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον Ίζετ Μετζίτι, έναν από τους ηγέτες του αλβανικού συνασπισμού που θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, η ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί από τη Βουλή στις 19 ή 20 Ιουνίου.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ηγέτης του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόκειται να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής, Άφριμ Γκάσι, θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν.

Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 8 Μαΐου, όπου το VMRO-DPMNE αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, καταλαμβάνοντας 58 από τις 120 έδρες της Βουλής. Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το αλβανικό κόμμα DUI εξασφάλισαν από 18 έδρες το καθένα. Ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την ονομασία «Αξίζει» πήρε 14 έδρες, ενώ το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, κατέλαβαν από έξι έδρες.

Όπως ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE θα περιλαμβάνει επίσης τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» και το κόμμα «Ξέρω». Αυτή η τριμερής κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη 78 βουλευτών στη Βουλή, και σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, τουλάχιστον δύο επιπλέον βουλευτές από άλλα κόμματα θα την υποστηρίξουν, εξασφαλίζοντας έτσι πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ