Βόρεια Μακεδονία: Βανδάλισαν πινακίδες για την ελληνικότητα ιστορικών φυσιογνωμιών

Άγνωστοι βανδάλισαν την περασμένη νύχτα τις πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί μερικές ώρες νωρίτερα σε έξι αγάλματα στην γέφυρα “Oko”, στην Βόρεια Μακεδονία, στα οποία απεικονίζονται ιστορικές φυσιογνωμίες που ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία.

Οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί χθες στην Βόρεια Μακεδονία φέρουν επιγραφές που αναφέρουν ότι οι ιστορικές φυσιογνωμίες που απεικονίζονται στα αγάλματα «ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά».

Συγκεκριμένα είχαν τοποθετηθεί χθες τέτοιες πινακίδες σε επτά αγάλματα στην γέφυρα “Oko”, στον ποταμό Αξιό, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ωστόσο άγνωστοι, μερικές ώρες αργότερα έριξαν μπογιές στις πινακίδες και έγραψαν το ακρωνύμιο «ΜΚ», με αποτέλεσμα αυτές να καταστραφούν. Η μοναδική επιγραφή που «σώθηκε» και δεν βανδαλίστηκε ήταν αυτή του βασιλιά Περσέα.

Παρόμοια φθορά έγινε την περασμένη νύχτα και στο άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου Β΄στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).

Αντιδράσεις για το περιστατικό στην Βόρεια Μακεδονία

Τα αγάλματα αυτά είχαν κατασκευαστεί και τοποθητηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκόπίων και περιμετρικά αυτής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο του προγράμματος εξαρχαϊσμού της χώρας.

Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέταρ Σιλέγκοφ και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Ντράγκι Ράσκοφσκι, δήλωσαν πως ανάλογα με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πινακίδες, αυτές θα καθαριστούν ή θα αντικατασταθούν με νέες.

Η τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων στα αγάλματα με πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων Αρχών της Βόρειας Μακεδονίας, που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρόμοιες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πέρυσι τον Αύγουστο και στα τεράστια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ στο κέντρο των Σκοπίων, οι οποίες αμέσως αποτέλεσαν στόχο ακραίων στοιχείων που τις ξήλωσαν ή τις κατέστρεψαν.

Πηγή: ΕΡΤ.