Για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του, σήμερα, στην ΕΡΤ1.
Το πρώτο θέμα, ειδικότερα, που ετέθη στη συνέντευξη, ήταν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Θέμα για το οποίο ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «σε σχέση με τις τιμές πέρυσι δεν έχουμε αυξήσεις, σε ορισμένα μπορεί να είναι και λίγο καλύτερα, σε κάποια υπάρχει, πράγματι, μια μικρή αύξηση. Η γενική εικόνα είναι σταθεροποιημένη στα ακτοπλοϊκά σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με παλιότερα χρόνια υπάρχει προφανώς μια διαφορετική τιμή»
Γενικά για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι τα νέα είναι «σχετικά καλά», κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «έχει πέσει στο 1% αυτό το μήνα, είναι ο χαμηλότερος από το 2021 και ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Πάντως πολύ χαμηλότερος από την Ισπανία, γιατί καμιά φορά κάνουμε συγκρίσεις με την Ισπανία ειδικώς στο κομμάτι των τροφίμων λόγω της συζήτησης για τον ΦΠΑ. Η Ισπανία που τον έχει βγάλει τον ΦΠΑ, το μέτρο μάλλον δεν έχει αποδώσει», συμπέρανε.
Ακολούθησε η συζήτηση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου ο κ. Βορίδης προχώρησε στην εκτίμηση ότι «στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί η τιμή». Πάντως, «εμείς, εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση, δεν λέμε γενικώς να αυξήσουμε τη φορολογία. Αυξάνουμε τη φορολογία εκείνη τη χρονική στιγμή προκειμένου να κάνουμε στοχευμένη ενίσχυση. Εδώ υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις την αγορά ενέργειας αλλά και ευρύτερα στη φορολογία των εταιρειών», επεσήμανε. Εξ άλλου, τυχόν ζημιές σε εταιρείες, στις οποίες έχει συμμετοχή του κράτος, θα τις πληρώσει ο φορολογούμενος, ανέφερε και χαρακτήρισε «απολύτως ανεδαφικές, καταστροφικές», προτάσεις που ακούγονται από την αντιπολίτευση.
Αμέσως μετά, για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν Ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλάνε για εισβολή και κατοχή. Δεν είναι η θέση της Ελλάδος έναντι μιας άλλης θέσης, της τουρκικής. Είναι η εσφαλμένη θέση της Τουρκίας, η θέση του κατακτητή και του εισβολέα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει πάρει θέση στο Κυπριακό. Και (η συγκεκριμένη θέση) είναι αυτή που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, ο οποίος δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να επαναλάβει αυτά που λένε για το Κυπριακό τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο, εν προκειμένω η ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας».
‘Αλλωστε, συμπλήρωσε, «αυτά που ακούσαμε από τους Τούρκους, τα πιστεύουν μόνον οι ίδιοι, κανείς άλλος». Συνεπώς «εκεί περιορίζεται η εμβέλεια αυτού του επιχειρήματος», επέμεινε. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε αυτό το οποίο «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή: Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε διάλογο με την Τουρκία, δεν αναιρεί ποτέ – το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει – ούτε τις θέσεις της Τουρκίας ούτε το γεγονός ότι θα υπάρχουν διακυμάνσεις».
Από την άλλη, ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών έχει «οφέλη στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, της παραβιάσεως του εναερίου χώρου μας. Έχει και άλλα, παράπλευρα, που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, με τις οικονομικές συναλλαγές, το εμπόριο. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντι μας έχουμε την Τουρκία και επομένως μπορεί με τον ίδιο τρόπο που γίνεται τώρα ο διάλογος, να υπάρχει μια όξυνση από την άλλη πλευρά».
Και ο κ. Βορίδης προσέθεσε: «Ελπίζω η Τουρκία απλώς να έχει πάρει το μάθημά της από όλη αυτήν την περίοδο. Την ακολούθησε την τακτική για τρία χρόνια. Η Ελλάδα φυσικά και δεν έχασε τίποτε, αντιθέτως απέκρουσε με επιχειρηματολογία, με διπλωματικές και με νομικές ενέργειες όλη αυτή την επιθετικότητα που ζήσαμε. Η Τουρκία, που έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”, αναγκάσθηκε να έρθει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. Ελπίζω να έχουν βγάλει τα σωστά συμπεράσματα», ευχήθηκε και κατέληξε με την επισήμανση: «Υπογραμμίζω, την Τουρκία έχουμε απέναντί μας».