Στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να παραμείνουν στον αγροδιατροφικό και αλιευτικό χώρο και να συνεχίσουν να παράγουν “γιατί αυτό εξασφαλίζει την τροφή μας”, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας την αυλαία του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.
Το “παρών” έδωσε στην έναρξη του συνεδρίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος κατά το σύντομο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι “θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και να συνεχίσω να απολαμβάνω το ελληνικό φαγητό”.
Όπως επισήμανε ο κ. Βορίδης “για να παραμείνουν οι Έλληνες στον πρωτογενή τομέα και τον αλιευτικό χώρο, πρέπει να εξασφαλίσουμε το είσοδημά τους και να είναι αυτό σοβαρό και αξιοπρεπές και άρα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα στη δραστηριότητά τους”. Πρόσθεσε ότι “για να επιτευχθούν τα προαναφερόμενα, πρέπει να μειωθούν τα κόστη με τη χρήση και την επένδυση σε τεχνολογία, σεβόμενοι το περιβάλλον και προσφέροντας λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κοστίζει στους ίδιους τους παραγωγούς και στα δημοσιονομικά του κράτους”.
Τονίζοντας ότι “οι προκλήσεις είναι πολλές”, ο κ. Βορίδης σημείωσε: “αισθάνομαι ότι ο ρόλος μου ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ενισχυτικός και υποστηρικτικός στην προσπάθεια που οι άμεσα απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα κάνουν” και σημείωσε ότι “η ΝΔ έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον της για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον αγροδιατροφικό κλάδο”.
Υπογραμμίζεται ότι οι δύο άντρες, προτού ανοίξουν με το χαιρετισμό τους την αυλαία του συνεδρίου, περιηγήθηκαν στο περίπτερο 12 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, συνομίλησαν με τους νεαρής ηλικίας επιχειρηματίες που παρουσιάζουν εντός του χώρου τα καινοτόμα προϊόντα, δοκιμάζοντας μάλιστα και ορισμένα από αυτά.
Τονίζεται ότι ο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS) που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας μας ως σταυροδρόμι επιχειρηματικότητας.
Στο συνέδριο δίνουν το “παρών” 250 Έλληνες νεοφυείς επιχειρηματίες και άλλοι 40 από όλο τον κόσμο και το στίγμα που θέλει να δώσει είναι η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων με τον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε τα κοινά προβλήματα να βρουν κοινές λύσεις. “Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός καθολικού οικοσυστήματος των καινοτομούντων στον αγροδιατροφικό κλάδο, για την ασφάλεια της τροφής”.
Στόχος του φετινού συνεδρίου με τίτλο «Ο ρόλος του Αγρότη στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης – Defining the Future Farmer 4.0», που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα-προηγούμενα έγινε σε Κολομβία, Ν. Αφρική και Τουρκία- είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα ως βάση για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου, αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός του «Future Agro Challenge» (FAC), της παγκόσμιας διαγωνιστικής πλατφόρμας, όπου 50 νεοφυείς επιχειρήσειςαπό όλο τον κόσμοθα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά, σε μία παγκόσμια σκηνή, τις καινοτόμες ιδέες τους στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της βιωσιμότητας. Κάποιες από τις startups, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό, εισάγουν την ρομποτική στη γεωργία, αναλύουν δεδομένα για την παραγωγικότητα ή χρησιμοποιούν τη μικροβιακή αναζήτηση για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε την περιήγησή του στην 84η ΔΕΘ, συνομίλησε με πλειάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορών του πρωτογενούς τομέα και όχι μόνο.