Photo: Associated Press

Βουλγαρία: Πέρασε η πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης – Ο Πέτκοφ κατηγορεί τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Ο 42χρονος Πέτκοφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση». «Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2024.

Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Σόφιας να εξασφαλίσει σταθερή ροή φυσικού αερίου αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της βουλγαρικής άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αποστάτες βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο Πέτκοφ κατηγορεί και τη Ρωσία για την πτώση της κυβέρνησης

Δίνοντας έναν «κατάλογο» των ανθρώπων που συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ κατονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε επιρροή για την απομάκρυνσή του, μέσω του ακροδεξιού κόμματος «Αναγέννηση».

Η ψηφοφορία δυσπιστίας την Τετάρτη επισπεύσθηκε από τον πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικών talk show, που μετατράπηκε σε πολιτικό, Σλάβι Τριφόνοφ, ο οποίος απέσυρε αιφνιδιαστικά το κόμμα του «Υπάρχει και τέτοιος λαός» από τον εύθραυστο τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Τριφόνοφ λέει ότι έχει διαφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατηγορεί τον Πέτκοφ ότι ακολουθεί πολύ ήπια γραμμή όσον αφορά την άδεια στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης επικεντρώθηκε στο αν ο Τριφόνοφ τραβάει την πρίζα της κυβέρνησης για λόγους που σχετίζονται με την ισχυρή ολιγαρχική μαφία της Βουλγαρίας, η οποία θα βγει χαμένη από την υποσχόμενη πάταξη της δωροδοκίας από τον Πέτκοφ. Η ερμηνεία αυτή ενισχύθηκε από μερικούς νομοθέτες από το κόμμα του Τριφόνοφ, οι οποίοι αυτομόλησαν προς τον Πέτκοφ ακριβώς επειδή είπαν ότι το κόμμα τους τάσσεται στο πλευρό της μαφίας. Ο Trifonov ανταπάντησε ότι οι ισχυρισμοί περί μαφίας ήταν παράλογοι