Τα νομοσχέδια με τα οποία κυρώνονται οι δύο συμφωνίες Ελλάδας και Σερβίας έγιναν ομόφωνα δεκτά από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρώτη συμφωνία είναι στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και του διοικητικού κανονισμού εφαρμογής της, και η δεύτερη για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης.
Όπως σημείωσε η παριστάμενη υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου η συμφωνία στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης στηρίζεται στις εξής κοινωνικοασφαλιστικές αρχές: Πρώτον, την ισότητα μεταχείρισης και στα δύο κράτη των προσώπων που εμπίπτουν στη συμφωνία αυτή. Δεύτερον, τον συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης και διαμονής για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στις δύο χώρες. Τρίτον, τον αναλογικό επιμερισμό των παροχών. Τέταρτον, την ελεύθερη μεταφορά των παροχών στο κράτος διαμονής του δικαιούχου. Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συναίνεση επί της συμφωνίας «και δη με ένα κράτος σαν τη Σερβία, με το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε τους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς που μας συνδέουν», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Από τα κόμματα που είχαν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ο Χρ. Κατσώτης του ΚΚΕ είπε ότι «δεν θα μπούμε εμπόδιο στο να μεταφερθούν τα όποια δικαιώματά» [..] Θέλουμε να μπούμε εμπόδιο στην αντιασφαλιστική επίθεση που οργανώνει η κυβέρνηση», ενώ η κ. Μ. Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης είπε «ναι» σε αυτή τη συμφωνία, υπό το πρίσμα ότι έστω και ένας Έλληνας, που είτε από επιλογή είτε αναγκαστικά βρίσκεται και διαβιεί στο εξωτερικό, θα επωφεληθεί και θα δικαιωθεί από τις διατάξεις της.
Ιω. Κεφαλογιάννης: Εντός διμήνου το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης
Με αφορμή τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης Ελλάδας και Σερβίας, ο παριστάμενος υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Ιω. Κεφαλογιάννης, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κατσώτη, είπε ότι η κυβέρνηση, στους επόμενους δύο μήνες, θα φέρει το σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης για το οποίο θα υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς.
Ενημέρωση αρχηγών για την τουρκική προκλητικότητα έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης
Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκε το θέμα της πρόσφατης τουρκικής προκλητικότητας, με τον κ. Κεφαλογιάννη να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση το έχει θέσει «σε όλους τους τόνους, σε όλα τα φόρα και σε όλα τα επίπεδα», ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεταν την ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου αρχηγών ή συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την πλευρά Χαφτάρ στη Λιβύη και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει συμβούλιο προέδρων κομμάτων ή συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καλό είναι να είμαστε μετριοπαθείς, ενώ σχολιάζοντας αναφορά του κ. Βελόπουλου στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ για θέματα μετανάστευσης, είπε ότι σε ένα μεγάλο κόμμα όπως η ΝΔ δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στο πλαίσιό του. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τις απόψεις του, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη σταθερή πολιτική της. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη που μπορούμε να έχουμε σε αυτές τις συνθήκες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεθνοποίησης, αυστηροποίησης και επιτάχυνσης το οποίο ακολουθούμε θεωρούμε ότι καλύπτουμε και τις δικές σας προσωπικές και κομματικές ανησυχίες, αλλά και τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του συνόλου του ελληνικού λαού, είπε ο κ. Λιβανός.
Ενημέρωση στο «υψηλότερο επίπεδο» ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχ. Κατρίνης ώστε, όπως είπε «να μην βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με ανάλογα περιστατικά και καταστάσεις». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημερινή διαδήλωση της ΟΤΟΕ «με αφορμή την αναίτια απόλυση είκοσι τεσσάρων τραπεζικών υπαλλήλων από συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση» από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.-