Βουλή: Έντονες αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την αντιπολίτευση, με το σύστημα δημόσιας υγείας και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δωρεά ύψους 70 εκ. ευρώ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης προς το Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βασίλη Κικίλια, στις κατηγορίες -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ- ότι η κυβέρνηση με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα υγείας.

«Σε αυτούς τους 14 μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την ηθική ακεραιότητα της. Ουδέποτε αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή η κυβέρνηση υπηρέτησαν οιοδήποτε συμφέρον. Δεν προχωρήσαμε σε καμία ανάθεση, ενώ θα μπορούσαμε να το κάνουμε εν μέσω πανδημίας, αλλά αντίθετα όλα έγιναν με διαγωνισμούς. Αν έχετε στοιχεία να τα φέρετε στη Βουλή, όχι να λέτε λόγια και φανφάρες. Ειδικά σε θέματα αρχής, δεν δέχομαι ούτε μύγα στο σπαθί μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Είπατε δεν σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας. Αν δεν το θέλατε αυτό, θα έπρεπε εξαρχής να ακούσετε τις δικές μας εισηγήσεις να υπάρξει διακομματική επιτροπή που θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαχείριση της πανδημίας, για όσα αφορούν αναθέσεις, προσλήψεις προσωπικού και ιεράρχηση των μέτρων. Δεν το είδαμε όμως αυτό», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, η οποία κριτική δεν συνάδει με τη γενική αίσθηση που υπάρχει έξω στην κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε χειριστεί τα θέματα του κορονοϊού. Προσελήφθησαν με τάχιστες διαδικασίες εν μέσω κορονοϊού και απορροφώνται 6.500 επικουρικοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, από την πλευρά του. Και πρόσθεσε: «Ποια κομματικοκρατία και ποιοι ημέτεροι. Δεν έχουμε αφήσει ούτε έναν άνθρωπο να χαθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όποιος και αν τον προσέλαβε».

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Υγείας απέρριψε αιτιάσεις περί «αποσπασματικών και μπαλωματικών χειρισμών» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να πάρει ως πρότυπο το ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε με ΕΣΠΑ και εν μέσω κρίσης 500 κινητές ομάδες στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με τις οποίες έχουμε ήδη διεξαγάγει 350.000 τεστ σε όλη την επικράτεια, δωρεάν, εκεί που πρέπει.

Η επιτροπή των ειδικών έχει βάλει από την αρχή της πανδημίας τις προϋποθέσεις εκείνες, με τις οποίες πρέπει να γίνει το testing στα νοσοκομεία μας, στα κέντρα υγείας μας, στα εργαστήρια τα πανεπιστημιακά, στα ιδιωτικά εργαστήρια και στις κινητές ομάδες. Η χώρα έχει άλλα 800.000 rapid test από χθες.

Στο test PCR ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα και έχουμε φτάσει να κάνουμε 20.000 τεστ την ημέρα. Τώρα προφανώς, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τεράστια πίεση παγκοσμίως, υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη να εμπλακούν παραπάνω νοσοκομειακές μονάδες και αυτό έχει γίνει».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας έδωσε έμφαση στο θέμα του claw back στο φάρμακο, τονίζοντας ότι «μετά από 5 χρόνια που αυξάνεται ραγδαία, φέτος στην Ελλάδα θα υπάρχει μείωση… Εκεί που καταρρέουν τα συστήματα τα υγειονομικά και τα οικονομικά παγκοσμίως και οι δαπάνες αυξάνονται, εμείς θα έχουμε μείωση στο claw back στο φάρμακο και εξορθολόγιση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ».