Βουλή: «Έπεσαν κορμιά» ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Τσίπρα, έριξε «βόμβα» με τις ηχογραφήσεις ο Βαρουφάκης

Η συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά ξεκίνησε σε καλό κλίμα με χαλαρές ευχές του πρωθυπουργού για τη σημερινή μέρα των ερωτευμένων, όμως στη συνέχεια το κλίμα ήταν «εκρηκτικό» και δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση και σκληρές αντιπαραθέσεις.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τους «κλείνει το μάτι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο γεγονός επίσης ότι για πρώτη φορά το 10ετες ομόλογο έπεσε κάτω από το 1%.

«Λέτε», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι όλα αυτά είναι μια πλασματική εικόνα που δημιουργεί η διαπλοκή με τα εγχώρια ΜΜΕ. Κύριε Τσίπρα, έχω εδώ ένα πακέτο με τα διεθνή δημοσιεύματα που γράφουν για την ανάκαμψη της χώρας». Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον φόβο μπροστά σε κάθε αλλαγή.

«Με το σύστημα Εργάνη 2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Στο τέλος της ομιλίας ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο κ. Τσίπρα τόνισε: «Αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθου τότε κάντε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες. Μην κινδυλονογείτε μονίμως για την πορεία της».

Αλέξης Τσίπρας: «Αυτά είναι τα 8 χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου και πως έκανε λαθροχειρία. «Όντως», είπε, «κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, όχι για το σύνολο της οικονομίας. Κι αυτά δείχνουν απώλεια θέσεων εργασίας το τελευταίο 7μηνο».

Και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το Trip Advisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αγορά στενάζει και πρόσθεσε ότι «Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια».

ο Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε επίθεση με «πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία» και παρέθεσε τα «οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»:

«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας…

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί…μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα όγδοο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε: «Το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της “χρυσής περιόδου” για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα».

Τσίπρας: «Σε λίγο κύριε Μητσοτάκη θα μαθαίνουμε νέα σας από το Trip Advisor»

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την «επίθεση» στον Μητσοτάκη, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για
τις «πολλές του βόλτες» λέγοντας «εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά»…

Κ. Μητσοτάκης: «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά εστίασε στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2015.

«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως η αύξηση θα γίνει σταδιακά έως το 2016» διάβασε ο πρωθυπουργός απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα. Και ξέρουμε πού βρεθήκαμε, πρόσθεσε.

«Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της και τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχετε ακόμα 3,5 χρόνια για να το συνηθίσετε, κάντε πολλή υπομονή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022, αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας, ήταν εύκολο να κάνω να κάνω πλειοδοσία» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας πάντα, όπως είπε, απουσιάζει από την αίθουσα της Βουλής όταν μιλάει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος σε απόσπασμα από την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να διαβάσει το βιβλίο του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας είπε να δώσουμε λέει τα μεγάλα πλεονάσματα και να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια, έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα; Γι’ αυτό δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των ψηλών πλεονασμάτων;» είπε.

«Ίσως αυτή η συζήτηση για το 2015 πρέπει να γίνει, να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό 6μηνο» πρόσθεσε και κατέληξε με μία πρόταση: «Μιας και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε στην Πολιτική Επιτροπή κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά αυτά τα 4 χρόνια, προτείνω εξέταση κατ΄ αντιπαράσταση με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα».

Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη πόσο πολύ αγαπάτε τον Βαρουφάκη τώρα;»

Στην αρχή της δευτερολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό απο το Βήμα της Βουλής, αναρωτήθηκε «κύριε Μητσοτάκη πόσο πολύ αγαπάτε τον Βαρουφάκη τώρα τελευταία» καθώς ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη για να «επιτεθεί» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη επίγνωσης τονίζοντας ότι «ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του εθνικού πλούτου. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται.

Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε. Εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Συγχαρητήρια».

Αναφερόμενος στην επιμονή της κυβέρνησης «για δήθεν ανταλλαγές τις ημέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε εάν αντανακλά κάποια προσωπική αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α’ κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;» διερωτήθηκε.

Ειδική αναφορά στο προσφυγικό, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καταδίκασε τους «νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση ασήκωτη, αβίωτη», για να μη μεταφερθούν όπως τόνισε «πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

Για την εργασία και τον κατώτατο μισθό
«Η Ιρλανδία μάς διδάσκει ότι ούτε η ανάπτυξη ούτε οι δείκτες αρκούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα, που είναι η ποιότητα της εργασίας» υποστήριξε και πρόσθεσε. «Το επιχείρημά σας για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου. Η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Εγώ θα το αντιστρέφω λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην εργολαβοποίησή της» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φ. Γεννηματά: Ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είμαστε το αποκούμπι των εργαζομένων

Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς. Άσκησε έντονη κριτική και στην κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες και στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια για τη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αγορά εργασίας.

«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις δέκα (10) πληγές – όπως είπε – που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

«Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής της η κυβέρνηση πέραν αυτής που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο που συμφώνησε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου. Υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ζει και βασιλεύει και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μακιγιάζ του, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Δ. Κουτσούμπας: «Η “Ελλάδα της ανάπτυξης” δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι»

«Αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως Ελλάδα που αλλάζει και Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή.

Τόνισε δε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».

Σημείωσε ότι με τον όρο της επίκλησης της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης ως δείκτη εξαίρεσης (από την συλλογική σύμβαση) την οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να εντείνει την καταστολή με διατάξεις που «τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία με μέτρα σε βάρος της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων».

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι κάθε κυβέρνηση «χτίζει πάνω στο οικοδόμημα της άλλης» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν καταργεί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα ορισμένα νομικά κενά του».

«Αυτός ο νόμος αποτέλεσε έως τις μέρες μας την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει τον δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το έδαφος ώστε «το ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει».

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι εκεί επικρατεί το απόλυτο χάος για τους εργαζόμενους, αλλά είναι «παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους» στους οποίους η κυβέρνηση «κάνει σινιάλο για επενδύσεις προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη».

Αναφέρθηκε επίσης στην «επίθεση που εξελίσσεται μεθοδικά, εδώ και χρόνια, εις βάρος της κυριακάτικης αργίας», ενώ ειδικά στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στον τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές «δένουν» με την απογείωση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «πλήρης ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία μεταφράζεται και σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα καθώς μακραίνει ο κατάλογος ατυχημάτων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

«Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, θέτοντας στη συνέχεια τα εξής ερωτήματα:

«Πείτε μας, εδώ και τώρα, πότε θα επαναφέρετε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ο οποίος πρέπει και να αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση για αυξήσεις στους κλάδους. Να μας πείτε, εδώ και τώρα, πότε θα αφήσετε ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σημείωσε ότι παρά την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, για τους μισθούς των εργαζομένων, που παράγουν την ανάπτυξη, η εκτίμηση για αύξησή τους είναι 1,2%.

«Και αυτή ακόμη η αύξηση είναι πλασματική, γιατί στην πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι όπως ονομάζετε τη φοροληστεία, αν συνυπολογίσουμε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που το κόστος τους μεταφέρεται στους μισθωτούς, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, τελικά μάλλον μείωση του μισθού έχουμε παρότι καταγράφεται για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη» ανέφερε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση «α λα ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υιοθετείτε αντιαναπτυξιακά μέτρα» προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση «αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείτε, μόνο που η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τα κέρδη τους, τα προνόμιά τους».

«Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών» είπε, προσθέτοντας: «Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το “μαστίγιο” της εκτεταμένης καταστολής μαζί με το “καρότο” της “ βιώσιμης ανάπτυξης”, θεωρεί ότι θα τελειώσει με τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ότι θα καταφέρει να επιβάλει σιωπητήριο στους τόπους δουλειάς».

«Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Κατέθεσε στη Βουλή ηχογραφήσεις από τη διαπραγμάτευση του 2015

Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Κ. Τασούλας: Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη

«Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και επέστρεψε ως απαράδεκτη, στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, την επιστολή του με τις κρυφές ηχογραφήσεις στα Eurogroup, του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής:

“Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων”.

Κυρ. Βελόπουλος: Κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι και επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες

«Από τους άλλους αρχηγούς άκουσα εκθέσεις ιδεών, θεωρίες και εικοτολογίες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε «αναμίξατε την αλήθεια με το ψέμα και είπατε μισές αλήθειες».

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις. Αν θεωρείτε ότι επιχειρήσεις είναι τα καφέ μπαρ και τα σουβλατζίδικα κάνετε λάθος. Είναι μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν είναι επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε: «Όλοι σήμερα γίνονται δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, σεφ και ποδοσφαιριστές. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλέξουν επαγγέλματα του μέλλοντος. Έχουν πανεπιστημιακή βοτανολογία στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Σκωτία και στην Ελλάδα με τόσα βότανα δεν έχουμε. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το παραγωγικό μοντέλο της. Δεν στηρίζετε την πρωτογενή παραγωγή, την εξόρυξη πετρελαίου. Ο τουρισμός δεν είναι πηγή πλούτου. Αν αύριο γίνει μια εχθρική κίνηση από την Τουρκία όλοι θα ακυρώσουν τις κρατήσεις στην Ελλάδα. Ο τουρισμός έχει παθογένεια λόγω της επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Άρα πρέπει να στραφούμε σε άλλους τομείς. Ας πούμε στην εξόρυξη πετρελαίου. Το πλαστικό που χρησιμοποιούμε έχει σαν πρώτη ύλη το πετρέλαιο. Κάνετε νέες δομές για να έχουν δουλειά τα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο κ. Βελόπουλος αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Όποιος δουλεύει μια ώρα την εβδομάδα δεν είναι άνεργος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο ο ΟΑΕΔ μπορεί να μας δώσει πραγματικά στοιχεία», ανέφερε.

Επισήμανε ότι «η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, φθάνει το 15,8%» και τόνισε: «Αντί να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε παραγωγή πλούτου και να μένουν οι νέοι στην Ελλάδα, τους καλείτε να αφήσουν την δουλειά που έχουν και έρθουν να εργασθούν για 3.000 ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια ειδική επιτροπή από όλα τα κόμματα και να σχεδιάσουμε τρόπους για να έρθουν τα παιδιά στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξαγωγών. «Δεν λέει τίποτε η αύξηση των εξαγωγών εάν οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες. Αυτό είναι δημιουργική λογιστική», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο φορολογικός συντελεστής πήγε στο 9% έως 10.000 ευρώ και τον χειροκροτήσατε όταν εισόδημα έως 8.500 ευρώ ήταν αφορολόγητο. Λέτε ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος τον επέβαλε; Δεν τους λέτε όμως ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση γιατί θα επηρεάσει άλλους 20 φόρους. Παίζετε με τις λέξεις. Κάνετε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος έκανε περισσότερους ελέγχους για την καταβολή εισφορών, δηλαδή για το ποιος είχε την καλύτερη Αστυνομία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο εργοδότης αποφεύγει να πληρώσει εισφορές; Γιατί οι εισφορές είναι υψηλές ενώ δεν παρέχονται ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες στον ασφαλισμένο».

Ο κ. Βελόπουλος ήταν επικριτικός και στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. «Είπατε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επενδυτής και επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Μα η Cosco, η Fraport η ΕΝΙ είναι κρατικές! Αυτοί μπορούν να είναι επιχειρηματίες και μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί; Όταν όμως βάζετε όλους τους κομματικούς σας σε θέσεις συμβούλων και προέδρων πώς να μην χρεοκοπήσουν οι ΔΕΚΟ; Δεν χρεοκόπησαν ξαφνικά», τόνισε και προσέθεσε: «Στο μόνο που πάτε καλά είναι να χρεοκοπείτε εταιρείες και μετά να τις πουλάτε. Αντί να λέτε συγγνώμη που δεν διαχειριστήκατε καλά την ΔΕΗ, δεν την αναπτύσσετε, μια εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας, πάτε τώρα να την πουλήσετε. Ξεκινά ένας (ο ΣΥΡΙΖΑ) το λάθος και ο επόμενες έρχεται και το συνεχίζει, για να υπάρχει διασπορά της ευθύνης».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προέτρεψε: «Αφήστε τον Έλληνα να βγάλει τα λεφτά του από τα σεντούκια και τα στρώματα και να τα μεταφέρει στις τράπεζες για να δοθούν δάνεια για επενδύσεις. Βγάλτε από το μυαλό σας την λογική του αστυνομικού. Εμείς εδώ έχουμε την τραπεζική αστυνομία. Δεν μπορεί η Γερμανία να μην έχει τέτοιο σύστημα και να έχουμε εμείς. Εμείς γιατί κάνουμε τους αστυνομικούς και κυνηγάμε αυτόν που πάει τα λεφτά του στην τράπεζα; Αυτός είναι ο πόνος του Έλληνα. Να έχει στην άκρη 5.000-10.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι μαύρο χρήμα. Το μαύρο χρήμα προέρχεται από ναρκωτικά, από όπλα, από εμπόριο γυναικών. Σταματήστε να λειτουργείτε αστυνομικά. Δεν μπορείτε να κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι για επενδύσεις που ποτέ δεν έρχονται και να επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα. Αύριο το πρωί μπορείτε να φέρετε 6 δισ. ευρώ από την Βουλγαρία. Είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι στην γείτονα. Να τις φέρετε εδώ και να φορολογηθούν με 10% και να σας φέρουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συνελήφθησαν 2 άτομα για παράνομη μεταπώληση συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών – Κατασχέθηκαν 255χιλ. ευρώ
8 Νοεμβρίου, 2024
Άρχισε η συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη – Χ. Φιντάν
8 Νοεμβρίου, 2024
Έκρηξη σε Αμπελόκηπους: Στον Ευαγγελισμό η ανακρίτρια για κατάθεση από την 33χρονη τραυματία – Ζημιές σε 6 διαμερίσματα
8 Νοεμβρίου, 2024
Πόθεν Έσχες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα – Τι αλλάζει στις αρχικές δηλώσεις φέτος
8 Νοεμβρίου, 2024
Γιατί θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη σήμερα στην Αττική
8 Νοεμβρίου, 2024
Πολεμική Αεροπορία – Μητσοτάκης: Τιμούμε τους ήρωες με τις ατσάλινες καρδιές και το εθνόσημο στο στήθος
8 Νοεμβρίου, 2024
Μαγνησία – Ευλογιά των προβάτων: Κραυγή αγωνίας από κτηνοτρόφους, αποζημιώσεις από Κράτος και ΕΕ
8 Νοεμβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Τεταμένο το κλίμα λίγο πριν το κρίσιμο Συνέδριο
8 Νοεμβρίου, 2024
Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιότητα η μαζική απέλαση μεταναστών – «Δεν μας ενδιαφέρει το κόστος»
8 Νοεμβρίου, 2024
Εφορία: Όλες οι μειώσεις φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2025 – Οι «κοφτές» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
8 Νοεμβρίου, 2024