Βουλή: Ερώτηση Πλεύρη για το άρθρο που επιτρέπει το γάμο με ανήλικο

Να τροποποιηθεί το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα σύναψης γάμου με ανήλικο άτομο, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, ενώ ο ορισμός είναι ότι ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, δίνεται η δυνατότητα και για γάμο με μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Συγκεκριμένα το άρθρο 1350 ορίζει ότι: «Για την σύναψη γάμου, απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλόνυμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από την συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο». Κατόπιν αυτού, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι αυτή η πρόβλεψη αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων και μάλιστα χωρίς ηλικιακό περιορισμό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Προσθέτει επίσης ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση, λόγω πιέσεων της οικογένειάς τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες.

Συνεπώς ερωτά τον κ. Τσιάρα να προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 1350 ΑΚ, με στόχο η δυνατότητα γάμου να υπάρχει μόνο με την συμπλήρωση του 18ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα. ​

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Φλόγα της Ελπίδας ξεκίνησε το ταξίδι για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics στο Τορίνο – Έμπνευση για όλους η δύναμη της θέλησης
26 Φεβρουαρίου, 2025
33χρονος ήταν νεκρός για 42 ημέρες σε λόφο στον Βόλο σε απόσταση 70 χλμ. από τον Βασίλη Καλογήρου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα & το εξωτερικό για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γρίφος με την στάση του σώματος του Βασίλη Καλογήρου – Τι εξετάζουν οι ειδικοί
26 Φεβρουαρίου, 2025
Στοιχεία ότι ο Βασίλης Καλογήρου δολοφονήθηκε βρήκε ομάδα ερευνών που διορίστηκε από την οικογένειά του
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Επιμένει η οικογένειά του στο σενάριο της δολοφονίας
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Την Πέμπτη δημοσιεύεται το πόρισμα – Δεν έγινε δεκτό το αίτημα συγγενών των θυμάτων για αναβολή
26 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Εντολή να ανοίξει ο ιατρικός του φάκελος από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και μετά
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Πυροβολισμοί έξω από δικαστήριο στο Μπίλεφελντ στη διάρκεια δίκης για τη δολοφονία πυγμάχου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Μανώλης Λιδάκης: Η αποκάλυψη της αδελφής του λίγους μήνες πριν «φύγει» – «Εισχώρησε στο γόνατό του στρεπτόκοκκος»
26 Φεβρουαρίου, 2025