Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα 18 Rafale

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (11/1) στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale».

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με την μορφή του επείγοντος ενώ στην Ολομέλεια θα φτάσει προς ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση, από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού «δαπάνη 2.490 εκατ. ευρώ, περίπου και αναλύεται, κατ’ έτος, ως εξής: 1.509 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2021, 472 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2022, 408 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2023, 67 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2024 και 34 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2025».

Πρόκειται για την υλοποίηση τριών συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των μνημονευόμενων κατασκευαστριών εταιρειών, σχετικά με την προμήθεια έξι καινούριων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και συναφών ειδών και υπηρεσιών, την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών, αλλά και την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των προαναφερόμενων αεροσκαφών, τη συντήρηση- τροποποίηση όπλων των Α/Φ τύπου «M 2000/5» για χρήση από τα ανωτέρω αεροσκάφη και για συναφείς υπηρεσίες.

Θα ακολουθήσει η άμεση ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να γίνει επισήμως νόμος του Κράτους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα, ώστε τις επόμενες ημέρες να έρθει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα και να «πέσουν» οι οριστικές υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας.