Βουλή: Κόντρα Βρούτση – Ραγκούση

Για την απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021 δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Μέσα στο 2021 θα ολοκληρώσουμε την απαίτηση να αποδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να λυθεί μια εκκρεμότητα προηγούμενων ετών» ανέφερε ο κ. Βρούτσης για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι το πρώτο 10μηνο του 2020 δόθηκαν περίπου 30 χιλ. περισσότερες συντάξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι από 1.1.2021 θα εφαρμοστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες που θα προκαλέσει έμμεση αύξηση μισθών για περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση μισθωτού 1.000 ευρώ που θα δει αύξηση 218 ευρώ και εργαζόμενου 900 ευρώ που θα έχει αύξηση 205 ευρώ.

Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την μείωση των εισφορών ανέφερε «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε κάτω από το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δήθεν θα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα 813 εκατ. ευρώ που θα απολέσει ο ΟΑΕΔ καλύπτονται πλήρως με χρηματοδότηση 571 εκατ. ευρώ προς τον οργανισμό και 244 εκατ. ευρώ προς τον e ΕΦΚΑ.

Πέραν αυτού ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι «κοινωνικός και αναπτυξιακός» παρά τις δύσκολες συνθήκες καθώς όπως είπε «Δεν έχει κανένα νέο φόρο. Έχει μειώσεις εισφορών. Καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης».

Ραγκούσης: Δεν υπάρχετε…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού είπε «δεν υπάρχετε» υποστηρίζοντας ότι είναι ψευδή τα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για τους λόγους που το κόμμα του καταψήφισε την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

«Αν είχαν την δυνατότητα οι πιτσιρικάδες να ακούσουν τις συνεδριάσεις χθες και σήμερα θα έλεγαν «δεν υπάρχετε». Πρέπει να έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και αμετροέπειας. Μιλάτε για αύξηση μισθών και σας ακούει μια κοινωνία και πιτσιρικάδες. Τα λέτε αυτά σε μια κοινωνία που είναι η οικονομία της βουτηγμένη σε ύφεση 10%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Λιβανός: Θα ζητήσετε συγγνώμη από τους εργαζόμενους που καταψηφίσατε την μείωση των εισφορών τους;

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε «Επαναλαμβάνετε κάποιες λέξεις χωρίς να συμμετέχετε στην συζήτηση. Ο λόγος σας είναι δεικτικός. Λόγος φαφλατάδων. Σας δίνουν στοιχεία και δεν απαντάτε αλλά επιχειρείτε να λοιδορήσετε. Δεν ψηφίσατε την αύξηση μισθών για περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους.. Δεν το κάνατε γιατί δήθεν θα έχανε ο ΟΑΕΔ έσοδα. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι δεν μειώνονται τα έσοδα. Σήμερα θα ζητήσετε μια συγγνώμη που δεν ψηφίσατε την μείωση εισφορών τους; Νομίζετε ότι κερδοσκοπώντας με λαϊκισμό θα κερδίσετε σε ψήφους. Κάνετε λάθος. Βυθίζεστε».