Βουλή: Νέα «μάχη» για το μεταναστευτικό – «Θυμίζετε ΕΡΕ»

Σφοδρές είναι οι κόντρες κατά την τέταρτη μέρα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 στη Βουλή.

Μετά την αντιπαράθεση για την οικονομία σειρά πήρε το μεταναστευτικό/προσφυγικό με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη κυβέρνηση για το θεσμό του Εθνικού Συντονιστή, τα «ξερονήσια» και τα κλειστά κέντρα κράτησης.

«Θα φορτώσετε τον ελληνικό λαό με ντροπή αιώνων, γιατί θα πάτε την κατάσταση στα ξερονήσια, δεν είναι ανικανότητα, είναι σχέδιο και πρέπει να προφυλάξουμε το λαό μας», είπε ο Γ. Μουζάλας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν είναι αν αγαπάς η όχι τους πρόσφυγες ή μετανάστες είναι αν θεωρείς ότι είσαι κράτος δικαίου η όχι. Ο μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφική τάση της προοδευτικής παράταξης θα είναι απέναντι σε αυτά τα σχέδια».

Ο κ. Μουζάλας πάντως κορύφωσε τη κριτική του προς την κυβέρνηση λέγοντας πως η παρούσα πλειοψηφία δεν είναι ΝΔ αλλά η ΕΡΕ της περιόδου του 65’ και κάλεσε του βουλευτές που θέλουν να παραμείνουν στην κεντροδεξιά να είναι προσεκτικοί.

«Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, την ώρα που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερή ψυχή σας πολεμούσε την ευρωπαϊκή πολιτική», απάντησε με νόημα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, αναρωτήθηκε αν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό κάνει τους βουλευτές του υπερήφανους, και σημείωσε: «Ήταν μια πολιτική που είχε 2000 πρωτοσέλιδα που καταδίκαζαν την Ελλάδα για την απάνθρωπη συμπεριφορά της. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κάνει την πολιτική που δυστυχώς δεν κάνατε. Είναι μια πολιτική που λέει θωρακίζω τα σύνορα μου και τα χερσαία και τα θαλάσσια, ενισχύω την επιτήρηση και δημιουργώ μηχανισμό να προχωρήσει τη συμφωνία από τη κοινή δήλωση Τουρκίας – Ευρώπης».

«Αυτό το μηχανισμό προσπαθούμε να στήσουμε στα πόδια, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι ροές, και η Άγκυρα επέλεξε να οξύνει σχέσεις με Ευρώπη. Και ακούμε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο να κάνει ξερονήσια. Διαβάζετε λάθος τα δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.