Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», έφερε έντονες αντιδράσεις και μέσα στη Βουλή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία.
Αντίθετα, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στο νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.
«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.
«Στόχος του νομεσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «… οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στι κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε παράλληλα «μη δημοκρατική» τη διάταξη περί εκλογής στο Δ.Σ. ομοσπονδίας υποψήφιου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9, 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (17/9).
Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη
Σχετική παρέμβαση για το αθλητικό νομοσχέδιο έκανε όμως κι η Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καλώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει την αναδρoμικότητα των θητειών, αλλά και τα όρια ηλικίας για εκλογή στα διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών.
“Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ, διότι παρά τις γραπτές παρεμβάσεις της, και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Αυγενάκη, και την παρότρυνσή της να τηρηθεί η «υπεύθυνη αυτονομία» των ομοσπονδιών, έτσι όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση” επισήμανε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: “Στο προηγούμενο νομοσχέδιο (σ.σ. του περασμένου Νοεμβρίου) είπατε ότι αποσύρετε το άρθρο περί αναδρομικότητας. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο, κάτι που δεν είχε δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Σας καλώ να δηλώσετε ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Θα είναι λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου”.
Παράλληλα, η κα. Μπακογιάννη είπε ότι, βάσει αποφάσεων του ευρωπαϊκού, αλλά και ελληνικών δικαστηρίων, δεν μπορεί να υπάρξει όριο ηλικίας σε αιρετούς, παρά μόνο αν κάποιος αμείβεται για τις υπηρεσίες του.
“Θα είναι λάθος με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προκληθούν αντιδράσεις και να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα που προσπαθεί το νομοσχέδιο να φέρει στις διαδικασίες” κατέληξε η κα. Μπακογιάννη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ