Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Με συντριπτική πλειοψηφία 275 ψήφων, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υλοποίηση του Προσωπικού Αριθμού (Π.Α.) ως αριθμού υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο Π.Α. αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 είναι αριθμητικά, χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται, ενώ απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου. Χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται τα μέτρα, οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων, καθώς και η διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού. Στο σχέδιο νόμου δεν αναγράφεται χρονοδιάγραμμα για τη χορήγησή του, αν και στο αρχικό σχέδιο της διαβούλευσης αναφερόταν ότι ο Π.Α. θα δοθεί στα φυσικά πρόσωπα εντός διετίας.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπονται τα εξής: Ορίζονται οι έννοιες που αναφέρονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση και τίθενται οι γενικές αρχές σχεδιασμού και εφαρμογής της σχετικής πολιτικής.

-Ad-