Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση για τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας καθώς και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι φόρτωσε στην Ελλάδα τη συμφωνία και τώρα «κουνάει το δάχτυλο» στην κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να χαρακτηρίζει το VMRO αδελφό κόμμα της ΝΔ. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του VMRO και μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συνέχισε την εμπρηστική ρητορική καθ’ όλη τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Στρούγκα, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» – και όχι Βόρεια Μακεδονία – όπως είναι το συνταγματικό της όνομα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον τρόπο που πολιτεύεται επί του θέματος η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φόρτωσε στην Ελλάδα τη συμφωνία και τώρα κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση.

«Κύριος λόγος καταψήφισης ότι κατοχύρωνε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα – αυτό είχαμε πει – μας τη φορτώσατε, μη μας κουνάτε και το δάχτυλο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε αυτή τη συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στη Β. Μακεδονία, έρχεστε με διπλωματική ενάργεια, να ζητήσετε να κυρωθούν τα Μνημόνια τώρα. Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Τη στιγμή που σκληραίνουμε τη στάση μας εσείς λέτε ελάτε να κυρώσουμε τα Μνημόνια τώρα. Είναι να απορεί κανείς που η αξιοπιστία σας βρίσκεται στο ναδίρ!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξακολουθεί να εκφράζει της αντιρρήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση.

«Είναι προβληματικό να ακούν οι σύμμαχοί μας καλώ να εφαρμοστεί η Συμφωνία και μέσα στη χώρα να λένε ότι είναι αρνητική η Συμφωνία. Απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας. (…) Ορθώς ζητάμε την τήρηση της Συμφωνίας, όμως ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αφήσει χώρο για να υπάρχει αλυτρωτισμός. Το VMRO είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για βλαβερή διπλωματική αδράνεια και ζητά να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών έναντι όλων και από όλους. «Τι κάνατα εδώ και δέκα μήνες» ρώτησε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Για καλλιέργεια επικίνδυνου εφησυχασμού στο λαό κατηγορεί το ΚΚΕ την κυβέρνηση. «Και εσείς συνεχίζετε να καλλιεργείτε έναν επικίνδυνο εφησυχασμό στον ελληνικό λαό, γιατί σας ενδιαφέρει να υλοποιήσετε τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό για τη συγκράτηση της Τουρκίας στην ευρωατλαντική αγκαλιά. Της ΝΑΤΟϊκής συμμάχου Αλβανίας; Με τις γνωστές πρόσφατες προκλήσεις του κ. Ράμα; Της ΝΑΤΟϊκής συμμάχου Βόρειας Μακεδονίας; Η ηγεσία της οποίας επανέφερε πλέον, κανονικά και με τον νόμο, την αλυτρωτική ονομασία “Μακεδονία” για το κράτος της;» δήλωσε μεταξύ άλλων ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική, είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Η Μακεδονία δεν είναι ούτε βόρεια ούτε νότια ούτε ανατολική ούτε δυτική. Είναι μια και ελληνική» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Οι Σπαρτιάτες έκαναν λόγο για τετελεσμένο έγκλημα και ψηφοθηρικό σόου. «Συμμέτοχοι στο έγκλημα είστε όλοι και δίνετε ένα ψηφοθηρικό σόου! (…) Μπορεί να είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά εδώ στην Ελλάδα είναι ελληνικό» σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας.

Όψιμους μακεδονομάχους χαρακτήρισε τα στελέχη της κυβέρνησης ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος της Νίκης.