Βούτσης: Ο λογαριασμός θα υπάρξει και θα είναι βαρύς για την κυβέρνηση

«Θεωρούμε ότι πρωτεύει η λήξη της τραγωδίας της πανδημίας και εκτιμούμε ότι η συνειδητοποίηση κοινωνικά, πολιτικά και εκλογικά θα δυσκολέψει πάρα πολύ τη σημερινή κυβερνώσα παράταξη. Ο λογαριασμός θα υπάρξει και θα είναι βαρύς για την κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο τ., Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο Ν. Βούτσης. τ. Πρόεδροςτης Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Φώτη Παπούλια:

  • Είναι προκλητικό και κοινοβουλευτικά αντιδημοκρατικό, όχι μόνο επί της ουσίας αλλά και λόγω της επιλογής για ψήφιση μέσα στη δίνη της πανδημίας, το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας.
  • Από όλους τους αρμούς της κυβερνητικής ρητορικής και των κοινοβουλευτικών της πρωτοβουλιών παράγεται ένα κλίμα αναμονής για ένα πιθανό παράθυρο πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική. Το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Θεωρούμε ότι πρωτεύει η λήξη της τραγωδίας της πανδημίας και εκτιμούμε ότι η συνειδητοποίηση κοινωνικά, πολιτικά και εκλογικά θα δυσκολέψει πάρα πολύ τη σημερινή κυβερνώσα παράταξη. Ο λογαριασμός θα υπάρξει και θα είναι βαρύς για την Κυβέρνηση.
  • Είναι ζοφερό το μέλλον στον τομέα της πανδημίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία, βαδίζει με σκεπτικό «βλέποντας και κάνοντας» και αρνείται να συζητήσει τις θετικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουμε. Αυτό συνέβη και στην πρόσφατη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου αντί απαντήσεων από τους κ. Τσιόδρα και Αρκουμανέα δεχτήκαμε για μία ακόμα φορά τη ρητορική της κυβερνητικής αυτοαποθέωσης από τον κ. Κικίλια και της αποσιώπησης όλων των κρίσιμων επειγόντων και εκκρεμών ζητημάτων που έχουν τεθεί προσφάτως και από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε κλίμακα Ευρώπης και στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα:

Για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας:

Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση καθώς βρέθηκε απέναντι σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, στους πρυτάνεις, τους φοιτητές και στους διοικητικούς υπαλλήλους ήταν να μετρήσει τα δεδομένα και τις αντιδράσεις και να μη φέρει ποτέ ένα τέτοιο νομοσχέδιο ή να παγώσει την οποιαδήποτε συζήτηση πριν να υπάρξει μία ευρύτατη συναίνεση καταρχήν στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και βεβαίως στο χώρο των πολιτικών δυνάμεων.

Μέσα στην Κυβέρνηση όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι και μέσα στη ΝΔ από δύο πρώην υπουργούς Παιδείας, τον κ. Σουφλιά και τον κ. Σπηλιωτόπουλο αλλά και από τον πρώην πρύτανη και βουλευτή, τον κ. Φορτσάκη υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Είναι λοιπόν προκλητικό και κοινοβουλευτικά αντιδημοκρατικό, με όλες αυτές τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, με κλειστά τα πανεπιστήμια και με τον κόσμο να ζει μέσα στη δίνη μίας πανδημίας που δεν λέει να έχει μία ημερομηνία λήξης, να φέρνει προς ψήφιση τέτοια νομοσχέδια.

Για τη θεωρία του «ώριμου φρούτου»

Αυτή η θεωρία δεν ισχύει σήμερα. Δεν ισχύει όχι μόνο γιατί έχουν αλλάξει οι εποχές και δεν βρισκόμαστε στα στερεότυπα της μεταπολιτευτικής περιόδου αλλά διότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν εντάσσεται στο δίπολο ενός συστημικού δικομματισμού. Η αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή γίνεται επί της ουσίας ανάμεσα στις προτάσεις του ακραίου φιλελευθερισμού με κορμό τη δεξιά πολυκατοικία δηλαδή την κυβέρνηση της ΝΔ και στις απόψεις της σύγχρονης, της νέας και ευρείας Αριστεράς που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής συνεργασίας.

Άρα, μιλάμε για μία ουσιαστική προγραμματική αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση στις λεπτομέρειες του κλασικού κεντρώου ακροατηρίου. Θα ήταν λοιπόν μεγάλο λάθος αν κάποιος σκεφτόταν να ρυμουλκήσει την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μία στρατηγική ώριμου φρούτου. Δηλαδή ότι όσο χειρότερα θα πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και θα το συνειδητοποιεί η κοινωνία τόσο αυτομάτως θα στρέφεται στην εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό το σενάριο δεν υφίσταται και δεν πιστεύει κανείς μας σε μία τέτοια, λάθος ιστορικά για τη φάση που περνάμε, πολιτική.

Για πρόωρες εκλογές:

Από όλους τους αρμούς της κυβερνητικής ρητορικής και από την προσπάθεια που κάνουν εν καιρώ πανδημίας με έναν κυνικό τρόπο να περάσουν νομοθετήματα που δημιουργούν σαφή ερωτηματικά και εγείρουν θέμα δημοκρατίας, φαίνεται πως η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, σκέφτονται ποιο παράθυρο θα βρουν, ενδεχομένως μετά από μία κάμψη της πανδημίας ή μετά τη λήξη, για να προχωρήσουν σε εκλογές. Αυτό φαίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης και είμαστε υποχρεωμένοι να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Σε ότι μας αφορά είμαστε σαφείς. Ο λογαριασμός θα υπάρξει και θα είναι βαρύς για την Κυβέρνηση στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και στο εκλογικό επίπεδο αλλά μετά τη λήξη αυτής της πανδημίας που έχει επιφέρει παγκοσμίως ριζικές αλλαγές στα επίδικα και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση:

Η πανδημία έχει ρίξει το βαρύ σύννεφο της πάνω από τη χώρα μας και αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί ένα κλίμα πρωτόγνωρο, ιστορικά πρωτόγνωρο, και μέσα σε αυτό πρέπει να κινηθούμε όλοι μας με ευθύνη.

Η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, που συνεδρίασε τις προηγούμενες μέρες, κάνει ακροάσεις και έλεγχο και πραγματικά από όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης υπήρξε πλήθος ερωτημάτων. Ο κ. Τσιόδρας όταν τελειώσαμε μας είπε ότι έχει μαζέψει σελίδες ολόκληρες από ερωτήματα, τα οποία μάλιστα, τα πιο σοβαρά από αυτά δεν απαντήθηκαν παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία που ήταν παρούσα πήρε πάνω της την ευθύνη. Δεν απάντησε ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Αρκουμανέας διότι κυρίως προς αυτούς ήταν τα ερωτήματα για την διαχείριση της πανδημίας με την έννοια τι λένε οι επιστήμονες για όλον αυτόν τον καιρό και σε πιο βαθμό εναρμονίζονται τα κυβερνητικά μέτρα. Αυτό θάφτηκε. Επιτρέψτε μου να πω μέσα από μια αποθέωση την οποία και πάλι ακούσαμε στο τέλος της συνεδρίασης από τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Κικίλια με τα ερωτήματα να μένουν ανοικτά. Είτε αφορούν τις πατέντες, είτε αφορούν τον εμβολιαστικό χάρτη, τα τεστ και τις πλατφόρμες που δεν γίνονται με τυχαιοποίηση και που δεν είναι και δωρεάν. Τα σχολεία που άνοιξαν και πηγαίνουν τα παιδιά μας, είτε για τα Μέσα Μεταφοράς ή για τις δομές του υπερπληθυσμού, δηλαδή όλες τις εστίες που μπορούν οδηγήσουν σε μια άμεση έξαρση ακόμα και τρίτου κύματος που φοβούνται πάρα πολλοί και μάλιστα με μεταλλαγμένους ιούς.

Το γεγονός ότι δεν πήραμε απαντήσεις εντείνει την ανησυχία μας και την αυστηρή κριτική μας διότι είναι σαφές ότι η άρνηση να δοθούν στα κόμματα τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για να υπάρχει πραγματικός έλεγχος των πραγματικών απόψεων που σε όλη αυτήν τη φάση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι θα έλεγα αλλά και ύστερα, εμφανίζονται και παρουσιάζονται διχογνωμίες που υπάρχουν. Η άρνηση για μια τέτοια πρόσβαση είναι απολύτως αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική. Επίσης η άρνηση για μια ευρύτερη συναίνεση είναι πάρα πολύ αρνητική για το αποτύπωμα που αφήνει η κυβέρνηση. Επαναφέραμε, με αφορμή και αυτό που είπε ο κ. Τσιόδρας ότι χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση και εθνική στρατηγική πάνω στο ζήτημα της πανδημίας διότι η κυβέρνηση αρνείται μέσα από τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, τις θετικές προτάσεις και την απάντηση στα ερωτήματα που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι άλλοι. Παραδείγματος χάριν το ζήτημα των πατεντών και για τα εμβόλια και για τα φάρμακα πρέπει να ξέρετε ότι ανεβαίνει συνεχώς στο διεθνή διάλογο στην Ευρώπη, η οποία έχει μπλοκάρει, όπως και στην Αμερική είναι θετικοί στο να υπάρξει μια κοινωνικοποίηση των πατεντών και προφανώς και μια ενίσχυση των εθνικών φαρμακοβιομηχανιών για να βοηθήσουν για να υπάρχει επάρκεια των εμβολίων αλλά και πιστοποίηση των φαρμάκων που επίσης είναι κάτι πολύ σημαντικό αν και αναφέρονται, τα φάρμακα, σε αυτούς που ήδη έχουν νοσήσει. Σε αυτό το οποίο είναι κοινός νους πια μετά και από το δράμα που περνάει και η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαχείριση του θέματος, η απάντηση της κυβέρνησης είναι αρνητική. Αυτό φαίνεται για το ότι και ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, δεν έχει ενσωματώσει στις εθνικές του προτάσεις αυτή την πρόταση. Και σας λέω αυτή είναι μια από τις προτάσεις που έχει κάνει η αντιπολίτευση και που είναι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική. Πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό στον τομέα της πανδημίας.

Για τα νέα μέτρα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και εισπράττει, σε βάρος μάλιστα του κοινωνικού συνόλου, την έλλειψη στρατηγικής για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μια γενναία ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ένα πρόγραμμα αποτελεσματικό για τον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα οποία έλεγε ο κος Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα περί κρατικοποίησης εταιριών είναι στα όρια του γκροτέσκου.