Η αποστασιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αθηνάς και Άγκυρας μία ημέρα πριν την έναρξη τους προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου απ ό,τι επισήμως και δημοσίως διακινήθηκε, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ» σε κάποιους ξύπνησε μνήμες της αποστασίας του 1993, ωστόσο οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά.
Από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προτιμήθηκε να μην ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο όμως η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού δεν θεωρείται άνευ σημασίας.
Καταγράφεται, πάντας σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», ως η πρώτη ηχηρή διαφοροποίηση ενός κορυφαίου στελέχους από μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα για μείζον εθνικό ζήτημα.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε επί της ουσίας στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» όσα είχε δηλώσει και το προηγούμενο καλοκαίρι μιλώντας στα «Νέα». Το έκανε όμως σε μία πολύ διαφορετική συγκυρία καθώς τον Ιούνιο του 2020 δεν υπήρχε στον ορίζοντα ενδεχόμενο διαλόγου και η Τουρκία κλιμάκωνε την επιθετικότητά της. Σήμερα με φόντο τις διερευνητικές επαφές οι δηλώσεις έχουν διαφορετική σημειολογία.
Τα δύο «όχι» Μητσοτάκη
Ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό βάθος της νέας αυτής παρέμβασης του κ. Σαμαρά; Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιδιώκει την ανοιχτή υπονόμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι μία επανάληψη της Ιστορίας του ’93 και μία νέα αποστασία μόνο ως φάρσα μπορεί να εκδηλωθεί και ο Σαμαράς το ξέρει.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, παρά τη στήριξη που είχε παράσχει ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2016 η απόσταση μεταξύ των δύο είναι σήμερα μεγάλη. Υπενθυμίζονται δε δύο στοιχεία:
α) Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κατά μία εκδοχή αυτό οφειλόταν στη δυσαρέσκειά του επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει τον ίδιο.
β) Οτι ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμούσε να καταλάβει τη θέση του επιτρόπου στην EE που προσφέρθηκε τελικώς στον Μαργαρίτη Σχοινά.
Σενάρια για άτυπη φράξια
Στελέχη της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπως σημειώνει το «ΒΗΜΑ», δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να επιδιώκει ο κ. Σαμαράς τη δημιουργία μιας άτυπης φράξιας ή ενός εθνικιστικού πόλου εντός της ΝΔ. Κατά μείζονα λόγο όμως εκτιμούν ότι οδηγείται από προσωπικά και λιγότερο από ιδεολογικά κίνητρα και σημειώνουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποβιβάζει τον εαυτό του από τη θέση του πρώην πρωθυπουργού σε εκείνη του εσωκομματικού παράγοντα. Αλλοι δεν αποκλείουν να επιθυμεί ο πρώην πρωθυπουργός να υπενθυμίσει ότι έχει έναν κύκλο 10-15 συνομιλητών στην KO της ΝΔ στους οποίους υποτίθεται ότι ασκεί επιρροή και υπό αυτή την έννοια εκφράζει μία πτέρυγα της παράταξης που δεν συμμερίζεται την κεντρώα αντίληψη του Πρωθυπουργού.
Πληροφορίες από εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»