Βραχείας καύσεως το «Μιωνή Gate» – Επί Σαμαρά η πρώτη διαμεσολάβηση

Βραχείας καύσεως αποδείχτηκε το «Μιωνής Gate» που ανακάλυψε η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Όπως αποδείχτηκε από την ίδια την κατάθεση Μιωνή δεν ήταν πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διαμεσολάβησε -κατόπιν παράκλησης της ισραηλινής κυβέρνησης-ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ( του ιδίου κι ενός εκδότη) που βρίσκονταν σε αντιδικία αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Σαμπύ Μιωνή στην προανακριτική με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά ήταν το 2013 ο στενός του συνεργάτης Σταύρος Παπασταύρου «ο οποίος διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό, γιατί μού είχε δώσει προσωπική εγγύηση ότι θα διαπραγματευτεί τον καλύτερο συμβιβασμό που γίνεται…»

Ως εκ τούτου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής να καλέσει ως μάρτυρα τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά επειδή μαζί με τον Δ. Παπαγγελόπουλο συνάντησαν κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης τον Σ. Μιωνή για διαμεσολάβηση. Θεωρούν δε ότι γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μπουν στο κάδρο κι άλλα πρόσωπα επειδή «δεν τους βγαίνει το κατηγορητήριο περί σκευωρίας».

«Η δική μας παρότρυνση, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις διμερείς σχέσεις με μία χώρα της περιοχής, ήταν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παππάς ευχόμενος και η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να έγινε κατόπιν αιτήματος της άλλης πλευράς και όχι από «ελατήρια» δικά τους, διότι «και ο Παπασταύρου και ο Μιωνής εμπλέκονταν στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ».

Πρόσθεσε δε με βάση τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας της Προανακριτικής για όσα διέρρευσαν πως όσα είπε ο κ. Μιωνής περί ντοκουμέντων «θα έπρεπε να τα καταθέσει στην Επιτροπή για να μάς διευκολύνει κι εμάς». Κατέληξε λέγοντας: «Κανένας εκβιασμός δεν έγινε μπροστά σε μένα».

Σημειωτέον πως κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως ο ισχυρισμός Μιωνή πως εκβιάστηκε σε συνάντηση στερείται σοβαρότητας καθώς αυτή επιδιώχθηκε έπειτα από παράκληση της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ για τις μίζες παραδέχτηκε ότι δεν ήταν μίζες αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δύο ιδιωτών. Άλλωστε ο ίδιος απάντησε τελικά ενώπιος της Επιτροπής πως «Τσίπρας και Παππάς δεν είχαν καμία ανάμειξη 100%».

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από τον κ. Μιωνή για να κατασκευάσει ένα δήθεν παραδικαστικό σκάνδαλο επειδή δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι η Novartis είναι δήθεν σκευωρία. «Εφόσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν απορία για την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της διαμάχης του κ. Μιωνή με γνωστό εκδότη το 2016, τότε κάλλιστα μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Σαμαρά» προσθέτουν επιμένοντας πως το 2013 παρενέβη για την ιδιωτική διαμάχη οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με συγκεκριμένο εκδότη.