Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου μειώνει τα ποσοστά απασχόλησης ΑΜΕΑ σε επιχειρήσεις

Τεράστιες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία για το νομοσχέδιο του Μπολσονάρου με το οποίο μειώνονται τα ποσοστά απασχόλησης ΑμεΑ σε επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατέθεσε στο Κογκρέσο της χώρας νομοσχέδιο που μειώνει τα ποσοστά απασχόλησης σε ΑΜΕΑ και άτομα με άλλες αναπηρίες σε επιχειρήσεις και πλέον αυτές οι ποσοστώσεις θα υπολογίζονται με γνώμονα όσα ισχύουν για όσες εταιρείες απασχολούν 100 και πλέον εργαζόμενους.

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί επέκριναν το νομοσχέδιο και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου, δεσμεύθηκαν πως θα κινητοποιηθούν για να σταματήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να ακυρώσουν τον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος με τον οποίο κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο. Η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 100 εργαζομένων προβλέπει πως το 2-5% των θέσεων εργασίας θα πρέπει να καλύπτονται από ΑΜΕΑ.

Η γενική αντιεισαγγελέας Εργασίας Μαρία Απαρεσίντα Γκουρζέλ υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως το νομοσχέδιο πλήττει καίρια τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και με άλλες δυσκολίες: «αλλοιώνει κάθε θετική πράξη που αφορά την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».

Η δε γερουσιάστρια Μάρα Γκαμπρίλι (PSDB-SP), που και η ίδια είναι ΑΜΕΑ και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τόνισε πως «κλαίμε για τα βήματα πίσω» που κάνει η κυβέρνηση Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά όλες τις προσπάθειες για ένταξη των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό κι εργασιακό ιστό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συμβουλεύθηκε προηγουμένως τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ΑΜΕΑ.

Το νομοσχέδιο για την εργασία των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει και άλλες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησής τους, όπως ο διπλασιασμός της αμοιβής για την πρόσληψη ενός ατόμου με βαριά αναπηρία. Όμως πολλές οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής ΑΜΕΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για το θετικό κατά τ’ άλλα μέτρο, καθώς δεν είναι βέβαιο ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ποια αναπηρία είναι βαριά, ή όχι.

Την τελευταία 3ετία στη Βραζιλία έχει επιτευχθεί πρόοδος στην ένταξη ΑΜΕΑ στην εργασία: από 418.000 το 2016 έφθασαν τους 486.000 το 2018. Μεγάλη αύξηση παρουσιάσθηκε μετά το 2015 οπότε και εισήχθησαν τα ευνοϊκά μέτρα για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ. Όπως τονίζουν πηγές, ανεπισήμως το 24% του πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία κι είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται.

-Ad-