«Βρέχει» λεφτά από σήμερα (10/10) – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Αρκετές πληρωμές θα γίνουν από σήμερα όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Δείτε αναλυτικά…

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Θα διατεθούν 68 εκατομμύρια ευρώ σε 79.300 δικαιούχους μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Συνολικά 68 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 79.300 περίπου δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 10-14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

– 21,5 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: 2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 18 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 18 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 9 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

– 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Επιταγή ακρίβειας: Τι θα γίνει με όσους παίρνουν επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η φετινή «επιταγή ακρίβειας», τα… γνωστά 250 ευρώ που θα δοθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών: Όπως προκύπτει από το «μίνι- ασφαλιστικό» που αναρτήθηκε για διαβούλευση έκτακτο επίδομα θα πάρουν και οι οικογένειες με παιδιά, ενώ «δώρο Χριστουγέννων» θα λάβουν και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν «κερδισμένοι» και «χαμένοι».

Σαφώς στους «κερδισμένους» ανήκουν εκείνοι οι συνταξιούχοι που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ τον μήνα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το 250άρι θα δοθεί διπλό, εφόσον ταυτόχρονα βέβαια ο καθένας από τους συζύγους δεν υπερβαίνει ατομικά τα 800 ευρώ. «Κερδισμένες» και οι οικογένειες με παιδιά που για ακόμη μία φορά θα πάρουν έκτακτο επίδομα, όπως και οι μακροχρόνια άνεργοι που μπήκαν στην λίστα των πολιτών που θα λάβουν ενίσχυση. «Χαμένοι» βεβαίως όσοι έστω και για.. ένα ευρώ υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

Προσυνταξιοδοτική παροχή

Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Οι προϋποθέσεις για τα 250 ευρώ

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)

Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Δικαιούχοι και όσοι παίρνουν αναπηρικό επίδομα

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ποιες οικογένειες θα λάβουν έκτακτο επίδομα

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.