Βρέφος στη ΜΕΘ από δάγκωμα αράχνης: Προσοχή! Ποιες είναι δηλητηριώδεις στην Ελλάδα;

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συνεχίζει να νοσηλεύεται το 10 μηνών κοριτσάκι μετά από τσίμπημα «μαύρης αράχνης» .

Τι πρέπει να ξέρετε για τις αράχνες;

Οι αράχνες ανήκουν στα Αραχνοειδή όπου εκεί ανήκουν και τα ακάρεα, οισκορπιοί, οι ψευδοσκορπιοί και τα Solpugida. Οι αράχνες δεν είναι έντομα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε αν το ζωύφιο που βλέπετε είναι αραχνοειδές ή έντομο απλά μετρώντας τον αριθμό των ποδιών του. Τα πρώτα έχουν οχτώ ενώ τα δεύτερα έχουν έξι. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι τα αραχνοειδή έχουν ενιαίο κεφάλι και θώρακα, ενώ στα έντομα το κεφάλι είναι διακριτό από το θώρακα.

Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου. Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.

Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν.
Διαθέτουν κλωστικές θηλές με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών όπου εναποθέτουν τα αυγά τους. Είναι γενικά ωφέλιμες καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων όπως μύγες και κουνούπια.

Τα είδη των αραχνών της Ελλάδας

Η αράχνη αυτή δημιουργεί χωνοειδής ιστούς όπου παραμονεύει στο βάθος τους περιμένοντας κάποιο έντομο να πιαστεί πάνω στον ιστό. Κρύβεται σε ξηρολιθιές, σχισμές, τούβλα, λιθοδομές. Διαθέτει ισχυρό δηλητήριο νεκρωτικού τύπου που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μικρά κατοικίδια.
Είναι επιθετικό είδος αράχνης. Έχει μήκος 4 εκ. και μήκος ποδιών 10 εκ. Τα μακριά πόδια της τη βοηθούν να τρέχει πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση με άλλες αράχνες δε δημιουργεί ιστό αλλά συλλαμβάνει το θήραμα κυνηγώντας το…
Έχει μήκος 7-12 χλστ. Έχει καφέ χρώμα και στο θώρακα ένα σχέδιο σε σχήμα βιολιού. Το δάγκωμά της επιφέρει νέκρωση των ιστών καθώς το δηλητήριό της έχει κυττολυτική δράση. Τα συμπτώματα του δαγκώματος είναι μεταχρωματισμός του σημείου, ουλή και βύθισμα.
Λέγεται και Μαύρη Χήρα λόγω της φυλετικής κανιβαλιστικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει. Έχει μαύρο σώμα με κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα σημάδια. Έχει ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε παιδιά ή εξασθενημένους οργανισμούς.
Ονομάζεται και αράχνη χορευτής. Όταν νιώσει απειλεί μετακινεί έντονα πάνω κάτω το σώμα της κάνοντας τον ιστό της να τραντάζεται. Τη συναντάμε συχνά σε κελάρια και αποθήκες σπιτιών.
Είναι η πιο εντυπωσιακή αράχνη από άποψη μεγέθους. Το μήκος του σώματος των περισσότερων κυμαίνεται μεταξύ 2.5-7.5 εκ. ενώ το μεγαλύτερο είδος ταραντούλας, η ταραντούλα Γολιάθ έχει μήκος σώματος 10-12 εκ. Έχει ισχυρό δηλητήριο αλλά δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο.
Αυτό το είδος αράχνης δε δημιουργεί ιστό. Είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο καθώς είναι ακίνδυνο είδος και είναι αρπακτικό πολλών μικρών εντόμων. Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα άλματα που κάνει που φτάνουν τα 15 εκ.

 

 

Τι συνέβη με το βρέφος στην Αμφιλοχία;

Το βρέφος μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Πάτρας τα ξημερώματα της Πέμπτης από περιοχή της Αμφιλοχίας και, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, δόθηκε αγώνας για να σωθεί η ζωή του.

Η «μαύρη χήρα» δηλητηριώδης αράχνη, λόγω της νευροτοξίνης που παράγει με το τσίμπημά της προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα της μικρής.

Από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε απαραίτητη η άμεση χορήγηση αντιαραχνικού ορού. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας – Πάτρας για να φτάσει έγκαιρα το συγκεκριμένο φάρμακο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης «…η χορήγηση του φαρμάκου ήταν μονόδρομος για να σωθεί η ζωή του παιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ευεργετικά…»

Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του βρέφους.

Η «μαύρη χήρα» είναι ένα πολύ επικίνδυνο ορθόποδο , καθώς το δηλητήριό του αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες στο Σταυροδρόμι Τριταίας, μία μαύρη αράχνη τσίμπησε γυναίκα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχη.

Η γυναίκα λιποθύμησε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο. Τελικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας όπου της χορηγήθηκε το αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης και πήρε εξιτήριο μετά από 6 ημέρες νοσηλείας.

-Ad-